Pleidooi voor Navy Blazer – het zomerse zwart

Zwart is niet een ‘kleur’ waar je het eerst aan denkt voor je lentegarderobe. Maar Navy Blazer, een zeer diep donkerblauw is wel een echte lentekleur. En is volgens Pantone één van de trendklassiekers voor deze lente-zomer 2020.

Een pleidooi voor Navy Blazer - het zomerse zwart

Kun je nog van toeval spreken als je ’s ochtends in bed hebt bedacht een stukje over de trendkleur Navy Blazer te schrijven en Annechien Steenhuizen verschijnt ’s avonds in deze outfit in het Achtuurjournaal?

 

Je weet het, neutralen blijven niet in het geheugen hangen en zijn multi inzetbaar, van casual tot smart casual. Ze vormen de ruggengraat van je garderobe. Navy Blazer is één van de neutralen voor dit voorjaar. Pantone noemt deze neutralen ‘klassiekers’. Dit even gezegd hebbende om verwarring te voorkomen. De andere trendkleuren vind je hier.

Navy blazer is een heel diep marineblauw en als je een liefhebber van zwart bent dan is dit dé neutraal voor je lentegarderobe. Diepblauw heeft namelijk zoveel meer uitstraling in de lente en zomer dan het matte zwart.

Voor wie is dit een geschikte neutraal? 
Als je Navy Blazer wilt dragen kijk dan of je haarkleur dezelfde kleurhoogte heeft. Dat betekent dat je diepbruin of (bijna) zwart haar moet hebben. Zowel Mandy Moore (Helder-Warm) als Carice van Houten (Helder-Koel) voldoen daar aan. Maar ook diepe kleurtypes kunnen dit diepe blauw dragen op voorwaarde dat hun tweede kleurkarakteristiek ‘helder’ is. Michelle Dockery (DHW) en Annechien Steenhuizen (DHK), kunnen allebei Navy Blazer als basis voor hun garderobecapsule kiezen. De ondertoon van deze kleurtypes mag, zoals je ziet, zowel ‘koel‘ als ‘warm‘ zijn.

Hoe combineer je Navy Blazer? Bovengenoemde kleurtypes hebben een laag kleurcontrast. Willen zij er op hun best uitzien dan doen ze er goed dit blauw met slechts één of hooguit twee analoge kleuren te combineren. Dit zullen pittige (heldere) basiskleuren moeten zijn, daar vraagt dit diepe blauw om. Je kunt denken aan primair rood, smaragdgroen, helder magentaroze, helder geel, oranje enz. Maar ook neonkleuren, ijspastels  én spierwit doen het er goed bij. Welke kleur je kiest is uiteraard wél afhankelijk van jouw ondertoon (koel of warm).

De foto’s bovenaan dit bericht komen van het Instagram-account van Ellena_Galant_Girl  Het is niet goed te zien of ze diepblauw of zwart draagt, maar dat maakt voor de kleurencombinaties niet uit.

Pleidooi voor Navy Blazer - het zomerse zwart

Welk dessin staat goed bij Navy Blazer? Mijn voorkeur gaat uit naar een blauw-witte polkadot of een Bretonse streep. Maar ook een grafisch dessin zal het goed doen, als er maar een hoog licht-donker contrast mee gecreëerd wordt.

17 gedachten aan “Pleidooi voor Navy Blazer – het zomerse zwart”

 1. Dag Lida,
  De kleur “Navy Blazer” is heel mooi voor een zomerse tint in combinatie met de heldere kleuren die jij voorstelt.
  Maar daar gaat het mij niet zozeer om : waarom wordt de zwarte kleur steeds maar weer vergeleken met een kleur die nieuw is in het seizoen. Bijvoorbeeld : bruin is het nieuwe zwart, blauw is het nieuwe zwart, en nu Navy Blazer het zomerse zwart. Bruin is bruin, en blauw is blauw, dat hoef je toch niet steeds met zwart te vergelijken ? Wanneer ik een bruine jurk draag dan zeg ik toch niet : dit is het nieuwe zwart ?? En zeker niet wanneer ik geen zwart meer draag. Het lijkt me wat met de haren getrokken.

  1. Ik probeer met mijn titel en berichtje een lans te breken voor dit diepe blauw, omdat dit naar mijn mening net wat eleganter staat dan zwart in de lente en zomer, Diane. Groet, Lida

  2. Diane , gaat het een beetje , je hoeft het niet te lezen hoor , maak je niet zo druk !!
   Er zijn duizenden vrouwen blij met de blogs van Lida en jouw reactie slaat nergens op .

   Groet , Hetty

 2. Hoi Lida, ik heb ook zo’n navy blazer jasje in de kast hangen, maar ik ben een gedempt warm type. Is dit diepe blauw dan wel een goede combi met mijn gedempt warme outfits?

   1. Hoi Lida,

    Ik ben ook gedempt warm, en op mijn werk zijn donkere kleuren gewenst qua zakelijke uitstraling. Vraag: is als je dan toch moet kiezen is mat zwart dan niet beter dan deze navy kleur? Ik ben me ervan bewust dat ze allebei niet in mijn kleurenkaart staan 😉vrgr Nienke

    1. Dan kun je beter voor iets lichter marineblauw/navy gaan ipv zwart, Nienke. Het mooist is navy dat naar petrolblauw gaat. Navy kun je gemakkelijker en mooier met warme kleuren combineren dan zwart. En waarom niet wat dieper koffiebruin of olijfgroen? Of kan dat niet in jouw organisatie?

 3. Goedemorgen Lida

  Als je kleurtype licht zomer is, kan je dan meer de marine blauw blazer dragen? Wat is precies het verschil tussen de kleur Navy en marineblauw? Ik heb het opgezocht, maar vind geen duidelijk antwoord. Kan u hier meer duidelijkheid over geven aub.

  Alvast bedankt

  Anne

  1. Navy en marineblauw worden vaak door elkaar gebruikt. Veel belangrijker is dat jij naar het blauw in je kleurenwaaier kijkt. Dat is de goede kleur blauw voor jou. Lees ook dit bericht er maar op na. Groet, Lida

 4. hi lida, de types die jij laat zien hebben toch juist wel een hoog kleurcontrast? of snap ik er nou niks van…

  1. Nee, Jeanette, ze hebben een hoog licht-donker contrast en een laag kleurcontrast. Deze vrouwen hebben van nature weinig of helemaal geen kleur in hun uiterlijk. Vrouwen met rood haar en blauwe ogen, bijvoorbeeld, hebben van nature al twee complementaire kleuren in hun uiterlijk en hebben daardoor een hoog kleurcontrast in hun uiterlijk. Dat verschil kun je ook ontdekken als je op de links in het bericht hierboven klikt.

 5. Ha Lida , weer een hele fijne blog , ik ben er blij mee !! Weer bedankt hoor.
  Groetjes , Hetty

 6. Beste lida,
  Ik draag mijn blazer altijd met hetzelfde kleur van broek, maar ga het nu wel proberen met die felle kleurtjes !!! Heerlijk, om weer iets nieuws te proberen zonder nieuwe aankopen te doen !!!!! Bedankt voor je gouden info !!!!!!

  Carine,

Reacties zijn gesloten.