Zo maak je een garderobecapsule – garderobeplanning

Zo maak je een garderobecapsule - garderobeplanning

Na een zwangerschap, een behoorlijk gewichtsverlies/toename of verandering van baan kan het moment daar zijn dat je een totaal nieuwe garderobe aan moet schaffen. Als je met niets begint, je garderobe van de grond af op moet bouwen, is een garderobecapsule een perfect uitgangspunt. Ook als je voor je baan veel moet reizen is zo’n mix&match garderobecapsule ideaal. Zo maak je een garderobecapsule.

Wil je een kleine maar uitgekiende garderobe met veel combinatiemogelijkheden, omarm dan het idee van een garderobecapsule. Marie Kondo beschrijft dat in haar bestseller Opgeruimd, maar het principe van een garderobecapsule bestaat al veel langer. Wil je niet eindeloos ’s ochtends dubben voor je kledingkast of geld uitgeven aan kleding die uiteindelijk weesjes worden? Probeer dit principe dan eens uit.

 • Een garderobecapsule bestaat uit zo’n 12 tot 15 kledingstukken

13-is-soms-31-garderobeplan

Klik op de foto voor de 31 combinaties

 • Afhankelijk van je sociale omstandigheden (ben je een drukke moeder, gepensioneerd  of een carièrevrouw) heb je meerdere garderobecapsules nodig: voor je werk, je vrije tijd, theaterbezoek, sporten enz. En in ons klimaat ook voor de verschillende seizoenen.
 • Je hebt voor je werk 2 of 3 capsules voor elk seizoen nodig. Dit is afhankelijk van hoeveel dagen per week je werkt en in welke omgeving (informeel of formeel). In de overgangsseizoenen mix&match je zomer- en winterkleren tot een nieuwe capsule.
 • Werk je in een informele omgeving (onderwijs en zorg) dan kun je vaak toe met 2 capsules. Werk je in een formele omgeving (financiële sector bijv.) waarbij je ook verplichtingen, zoals een gala, diner en netwerkbijeenkomsten hebt, dan zul je minimaal 3 capsules nodig hebben.
 • Je kunt een garderobecapsule altijd aanvullen met accessoires, zoals een mooie sjaal en een opvallend halssieraad. Ze zijn de kers op de taart, laten jouw persoonlijke stijl zien en maken van een eenvoudig basiskledingstuk iets unieks.
 • In de winter zal 20% van je garderobecapsule bestaan uit buitenkleding, in de zomer zal dat slechts 10% zijn. Zo kun je ook met minder broeken toe in de winter en zul je voor de zomer juist meer jurken nodig hebben. Ook zal je wintercapsule meer tops (shirtjes, blouses, truien en vestjes) bevatten dan die voor de zomer.

Begin met een plan – Je hebt ongetwijfeld kledingstukken die voor komende herfst-winter nog goed zijn; begin met een inventarisatie van je kledingkast. Echte zomerkleren (zoals een witte broek, zonnejurkje en sandaaltjes) stop je in een koffer/doos op zolder of onder je bed. Maak een lijst met kleding die je nodig hebt, zoals een jeans, nette broek, een basisjurkje enz. Deze lijst zal je helpen om een definitief winkellijstje te maken.

Kies een kleurenpalet voor je garderobecapsule 

Je kunt kleuren kiezen uit je Personal Color Card – als je al een kleurenanalyse hebt gehad – of kies een aantal kleuren die mooie kleurencombinaties geven. Voor inspiratie kun je mijn blogs Kleurencombinaties nog eens lezen.

 • Als richtlijn kun je aanhouden dat 50% van je garderobe kan bestaan uit kleding in neutrale kleuren, die jou goed staan. Denk dan aan een effen donkerblauwe jeans, een LYCD en pumps/laarsjes. 35% van je garderobe heeft een basiskleur die jou fantastisch staat. Bijvoorbeeld een vestje, een gestreept shirtje en schoenen in een kleurtje. 15% uit unieke kledingstukken, zoals kleding met een dessin. Komt dit je allemaal heel saai voor, dan kun je ook investeren in drie kleuren die fantastisch met elkaar matchen.
 • Je kunt ook een sjaal (of het dessin van een kledingstuk) als uitgangspunt nemen voor een kleurencombinatie. Ik heb een paar voorbeelden gemaakt.

Zo maak je een garderobecapsule

 

Zo maak je een garderobecapsule

Je garderobe is als een bloementuin, regelmatig wieden en bemesten doet haar groeien en bloeien. Kijk elk seizoen je garderobecapsules na en verwijder alles wat aan vervanging toe is, zoals uitgelubberde shirtjes, truien die pillen, vale broeken en kledingstukken die niet meer up-to-date zijn. Zoek naar vervangende kledingstukken en je zult zien dat op deze manier je garderobe blijft groeien en bloeien.

Lees ook:

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

2 gedachten over “Zo maak je een garderobecapsule – garderobeplanning”

 1. Fijne handreikingen Lida, dank je wel!

  Ik vraag me af. Als je capsules opbouwt, gebruik je dan ook kleding uit andere capsules of moet elke capsule bij voorkeur bestaan uit kleding die je niet al in een andere capsule gebruikt? Ik hoop dat ik dit een beetje begrijpelijk heb geformuleerd 😀

  1. Zeker, gebruik je een bepaald kledingstuk in meerdere capsules. Denk aan een blazertje, dat je voor je werk maar ook in de herfst/voorjaar op een jeans als buitenjasje draagt. Nu mix&match je zomer- en winterkleren tot een herfstcapsule. De app Stylebook is daar een geweldig hulpmiddel voor. Mvg, Lida

Reacties zijn gesloten.