Zo kun jij je garderobe duurzamer maken

Groen is allang niet meer saai, duur of ingewikkeld. Het wordt juist steeds gemakkelijker en leuker om duurzamer met je kleding om te gaan. Met deze tips kun jij op een eenvoudige manier je garderobe duurzamer maken.

Laatste nieuws: Frankrijk betaalt mee aan kledingreparaties om de circulaire economie te versnellen Dit goede nieuws bracht mij op het idee dit bericht uit 2018* naar voren te halen. De cijfers die je ziet zijn, verwacht ik, niet meer correct. Ik hoop dat in 2023 meer mensen het belang van duurzaamheid inzien.

Uit een gepubliceerd onderzoek in opdracht van ABN-AMRO blijkt dat vooral 45- tot 59 jarigen en 60-plussers bereid zijn hun koopgedrag aan te passen in het belang van duurzaamheid. Bij jongeren ligt dat anders, die zijn zich wel bewust van het belang van duurzaamheid, maar 40% past zijn leefstijl niet aan.

Kleding is op aardolie na de grootste vervuiler van het milieu. Er wordt wereldwijd 80 miljard kledingstukken per jaar gemaakt, dat is vier keer meer dan in het jaar 2000. Tegelijkertijd wordt in Nederland per jaar 140 miljoen kilo textiel en kleding weggegooid. Dat is niet zo gek, gezien de lage kwaliteit en prijzen.

Door dat enorme aanbod van fast fashion doen we ook meer miskopen. De laatste keer (2007) dat dit werd onderzocht, zei 70 procent van de Nederlandse vrouwen maandelijks een miskoop te doen. Bron van deze gegevens is het boek van Marieke Eyskoot over hoe minder, maar mooiere kleding je gelukkiger maakt. Echt een aanrader!

Zo kun jij je garderobe duurzamer maken

Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle

De uitverkoop is een illusie en een geraffineerde manier om ons te laten kopen. Uit een enquête van Bataviastad Fashion Outlet kwam naar voren dat de Nederlandse vrouw haar geluksgevoel een 9+ geeft na een aankoop in de uitverkoop. De sale blijkt een geraffineerde manier te zijn om klanten te lokken blijkt uit dit artikel van het AD.  Consumenten betalen het hele jaar te veel, om uiteindelijk te ‘scoren’ in de uitverkoop. We worden verleid door de een na de andere korting, terwijl de prijs veel te hoog is. Gelukkig zien we steeds meer winkels die niet meedoen aan de uitverkoop en inzetten op ‘het beste product bieden tegen de beste prijs’.

Je garderobe duurzamer maken doe je zo:

  • Koop minder maar betaal meer. Van betere, mooiere en ja, duurdere kleding word je blijer. Een mooie en goede blouse draag je met meer plezier en dus ook vaker. Hij gaat ook langer mee, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit bent. Dit is het principe van de kosten per keer. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Kleding kost nu eenmaal geld. Als je ergens heel weinig voor betaalt betekent dat niet dat het goedkoop is, maar dat iemand anders de prijs betaalt. De mensen die het maken, het milieu.
  • Koop alleen wat bij je past. Wil jij je garderobe duurzamer maken dan heb je de kennis nodig van wat jou perfect staat, zodat miskopen tot een minimum beperkt blijven. Je zult zien dat een investering in een kleur-en stijladvies zichzelf uiteindelijk dubbel en dwars terugverdient.
  • Koop alleen kleding die een waardevolle aanvulling op je garderobe is. Investeer in goede basisstukken die samen goed te combineren zijn. Door niet meteen, maar even na te denken voor je gaat kopen, wordt een kledingstuk geen muurbloempje dat ongedragen in de kast blijft hangen.
  • Besteed zorg en aandacht aan je kleding. Repareer kleine beschadigingen (of laat het doen) en verwijder vlekken meteen. Kijk of je van oude kleding een nieuw item kunt (laten) maken. Voorbeelden daarvan zie je op Refashionista. Dit is met name een goede manier om je garderobe duurzamer te maken.
  • Was je kleding minder vaak. Koop liever geen kleding die alleen chemisch gereinigd kan worden. Was bij lagere temperaturen en gebruik de droger minimaal. Wollen kledingstukken reinigen zichzelf door ze even buiten te laten luchten, maar ook shirtjes en broeken hoef je niet om de twee draagbeurten te wassen. Luchten is vaak ook hierbij voldoende. En deze tip heb ik al eerder gegeven; een zweetluchtje (wordt veroorzaakt door bacteriën) verdwijnt als je het kledingstuk een nacht in de vriezer legt.
  • Het meest duurzaam is ‘consuminderen’ en recyclen. Door je kleding lang te dragen en als je er toch op uitgekeken bent het een tweede leven te geven bij vrienden of de kringloopwinkel. Het hergebruiken van kleding of recyclen van textiel is enorm duurzaam vergeleken met het produceren van textielproducten uit nieuwe vezels, omdat voor het maken van nieuwe vezels veel water en energie nodig is. Dus gooi textiel nooit bij het restafval, ook al zitten er vlekken in. Het ingezamelde textiel wordt bij Humana uitgezocht. 80% krijgt een tweede leven zonder enige vorm van bewerking, 18% wordt verwerkt tot poetskatoen en 2% wordt als afval verbrand.
  • Kies voor duurzame materialen. Biokatoen is veel beter dan katoen (pesticiden), maar heeft voor de fabricage nog veel water nodig. Andere alternatieven zijn stoffen uit bamboe, soja, hennep, lyocel/tencel en zijde. De site  bee-dressed.nl van Linda Dijkstra is informatief!

Wil jij je garderobe duurzamer maken, dan is het boek van Ileen Montijn ook de moeite waard om te lezen. In ‘Tot op de draad’ vertelt Ileen Montijn over de zorg, de fantasie, de geduldige toewijding en het vakmanschap waarmee kleding keer op keer werd vermaakt in tijden waarin ‘iets nieuws’ nog een zeldzame luxe was. Want oude kleren zijn honderd keer leuker en interessanter dan nieuwe. Ze zijn al eens uitgekozen, daarna gedragen, gekoesterd, gerepareerd, weggegeven… kortom, ze hebben een geschiedenis.

Zo kun jij je garderobe duurzamer maken

Tot op de draad

*Zoals jullie weten herhaal ik tijdens mijn zomerreces oude berichten die naar mijn mening nog voldoende nieuwswaarde hebben.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

6 gedachten aan “Zo kun jij je garderobe duurzamer maken”

  1. Daar zou iedereen zich bewust van moeten zijn , fijn dat jij ons hier opmerkzaam op maakt !❤

  2. Mooi artikel, ik ben ook meer bewust gaan kopen en heb vorig jaar maar 2 items gekocht.
    Wat mijn probleem is alleen met duurzame kleding dat de kleuren en modellen mij niet mooi staan het is een behoorlijke zoektocht en soms daardoor verleidelijk om voor fastfashion te gaan.

  3. Ik heb een lijstje op mijn prikbord met duurzame kledinglabels, waaruit blijkt dat juist de duurdere merken zoals Versace, Chanel, Bijenkorf, Clar ks en Armani het laagste (E label) scoren en C & A en H & M o.a. het C label. Duurder is dus niet altijd beter. Er zijn maar twee A labels toegekend. En in Nederland hebben alleen Studio JUX, People Tree, Armedangels en Kuyichi een B label.
    Kortom: het is nog niet zo eenvoudig als het lijkt.
    Maar het is natuurlijk ook mogelijk kleding te delen/ruilen/tweedehands aan te schaffen.
    Oude kleding beter niet naar derdewereldlanden, waardoor de plaatselijke naaiateliers daar geen werk meer hebben, maar naar een kringloop/tweede handswinkel in je eigen omgeving. Tenzij duidelijk is dat de stoffen worden hergebruikt.
    Sorry, een heel verhaal geworden. Maar ben heel blij dat je hier aandacht aan hebt besteed. Bedankt!
    groetjes marja

    1. Je hebt gelijk, Marja, duurder is niet altijd groener. Maar als je kwaliteitskleding koopt doe je er wel langer mee. En wat BP hierboven ook aangeeft, soms is de groene kleding wat uitstraling betreft wel erg casual. Maar het gaat de goede kant op als we allemaal kritischer worden en bewuster kopen. De fastfashion ketens links laten liggen.

  4. Goed dat je hier ook aandacht aan besteedt ! Het hele ‘fastfashion’ gebeuren is mij al jaren een doorn in het oog. Vooral de marketing die zo gericht is op snel weer een nieuwe trend in de markt zetten, maar ook de slechte kwaliteit van veel kleding .
    Mijn strategie , zolang we nog niet in een ideale wereld leven waar alles duurzaam en fairtrade is , is om a] weinig nieuwe kleren en schoenen te kopen, b] echt goede kwaliteit te kopen ook al is het wat duurder in aanschaf, c] niet laten leiden door de nieuwste trends , maar door opgedane ervaring van wat me goed staat en wat niet. Ik koop dus vooral via Marktplaats (dan kan ik me goede merken veroorloven die anders vaak te duur voor me zijn) , soms via groene webwinkels, maar dan voornamelijk basic t shirts/tops of een jeans. En soms dus bij een gewone winkel/keten, waar ik dan iets zie dat eruitziet alsof het echt lang mee zal gaan.

    1. Oja, en ik repareer vrijwel al m’n kleren als het nodig is. Of ik maak van een jurkje een rokje als de bovenkant doorgesleten is.

Reacties zijn gesloten.