Deze week kwam de Britse fast fashion modeketen Primark met opmerkelijk nieuws. Ze willen in de toekomst milieuvriendelijk zijn zonder dat ze duur worden. Hoe ze dat willen doen? Met ‘duurzaam’ als uithangbord hun marktaandeel vergroten en tijdelijk hun verlies nemen? En als dat streven van nog meer winkels (nu 380, waarvan 18 in Nederland) is gelukt, alsnog hun prijzen verhogen? Want als je de mensen in de lagelonenlanden een eerlijk loon wilt geven wordt kleding duurder.
Neem even de moeite om deze video te bekijken. Pas op het zijn schokkende cijfers.
Dat ‘duurzaam’ steeds vaker opduikt in reclames, zegt genoeg. Let maar eens op hoe vaak dat bij een kledingstuk wordt vermeld. Er hoeft maar een klein percentage gerecycled polyester in te zitten en je mag er het etiket ‘meer duurzaam’ op plakken.
Je kunt twee zaken onderscheiden als je naar kleding kijkt. Ten eerste is het eerlijk gemaakt (fairtrade), onder goede werkomstandigheden. Ten tweede wordt het milieuvriendelijk geproduceerd. Zijn er veel chemicaliën nodig om de stof te maken, zoals dat bij katoen en viscose aan de orde is. Of worden er dieren mishandeld, zoals dat bij de productie van mohair en angora het geval is.
Een producent kan op dit moment niet op zijn kleding vermelden dat het ‘100% duurzaam’ als niet aan al deze voorwaarden is voldaan. Het proces van grondstof tot kledingstuk kent namelijk veel trajecten, waarvan het moeilijk te achterhalen is of alles wel volgens duurzame regels gaat. Als voorbeeld katoen. Dat kan biokatoen zijn, maar waar en onder welke omstandigheden wordt het verbouwd, hoe lang duurt het transport en waarmee (vliegtuig of boot) gebeurt dit. Waar wordt er een stof van gesponnen en geweven, waar wordt de stof geverfd en door wie en met welke verfstoffen. Wie leveren de knopen, het naaigaren enz. en hoe gaat het daar bij de productie aan toe. Het wordt meteen duidelijk waarom op een kledingstuk wel ‘meer duurzaam’ kan staan, maar (nog) niet vaak ‘duurzaam’.
Van fast fashion naar slow fashion – zoals je uit bovenstaande kunt opmaken is 100% duurzame kleding nog maar mondjesmaat verkrijgbaar. Als een duurzaam kledingstuk niet bij jouw persoonlijke stijl of je bodytype past, kun je je schuldig voelen als je niet wat duurzaams koopt. Weet dan dat van fast fashion naar slow fashion gaan op dit moment niet betekent dat je alleen maar duurzame kleding mag kopen. Je bent al duurzaam bezig als je je deze winter beperkt tot een paar kwalitatief goede kledingstukken waar je vier jaar of langer mee kunt doen.
Dat betekent dat je voor een kledingstuk meer moet betalen en dat je er ook goed voor moet zorgen. Was minder vaak, (wollen) kleding even luchten is vaak al genoeg en was op 30 graden. Zoek uit wat je twee beste neutralen zijn, want een kledingstuk in een neutrale kleur gaat lang mee en je kunt het elke keer weer anders combineren. Neem ook de moeite om het kledingstuk passend te maken, want dan zul je het met veel meer plezier jarenlang dragen.
Meer lezen?
- Kennis van stoffen is de basis
- Zo herken je kwaliteit in wol
- Een garderobe die lang meegaat is goed voor het milieu
- Zo vind je duurzame kleding -deze app helpt je daarbij
Dag Lida,
Heel goed artikel. Het beschrijft duidelijk waarover die “duurzame” business gaat : money, money, money….. En nu wordt dat principe doorgetrokken naar het thema “gendergelijkheid: bepaalde modeketens maken in hun winkels geen onderscheid meer voor “meisjes” en “jongens” kledij . Je moet het als klant zelf maar uitzoeken . Bedrijven nemen maatschappijbeelden over met maar één doel voor ogen : sympathiek overkomen en …….money, money, money.
Nog een prettige zondag,
Diane
Hoi Lida,
Ik maak al jaren mijn eigen kleding en lingerie, waardoor ik jaren met mn kleding doe, ik weet hoeveel tijd erin gezeten heeft. Ik probeer telkens na te denken als ik iets aanschaf, of het te combineren valt met wat erin de kast hangt. (nu werk ik in een stoffenwinkel, dus weet precies wat de goede stoffen zijn, vind het heerlijk als ik iemand mag helpen om zo’n duurzaam werkstuk te laten maken)
Ik hoor vaak dat mensen hun ‘oude’ patroonbladen wegdoen, zo jammer, want de basis van een kledingstuk veranderd niet zo snel, het zijn de kleuren en stof die wat veranderen, soms een kleine aanpassing in de kraag of mouw, noem maar op.
Dank voor je blog, ik heb er zoveel aan, ook om mensen te helpen bij ons in de winkel en om zelf die nieuwe garderobe op te bouwen, ik ben heel veel afgevallen en heb mn oude kleding aan een vriendin kunnen schenken.
Groetjes Diana
Fijn dat je dit artikel plaatst.( We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze keuzes.)
Na jaren geldgebrek heb ik geleerd mijn gezin te kleden in goed goed.
Waarom zou je een jas niet jaren kunnen dragen als ie mooi is.
Ik volg je blog elke week en spit m door. Tegelijk is het relatief. Er zijn dagen dat ik het (voorlopig) moet doen met wat voor handen is; een gekregen kledingstuk dat niet mijn kleur of snit is: niet erg. Ook tevredenheid kan een mens mooi staan. Maar als het erop aan komt: helpen jou blogs natuurlijk wel.
Hier kan niet vaak genoeg aandacht aan besteed worden; de enorm vervuilende kant van de mode-industrie . Naast de slechte arbeisomstandigheden van veel van de mensen die onderaan de keten onze kleren in elkaar zetten.
Geen fast fashion ( Primark etc. ) kopen is een goed begin , en alleen nog maar goed doordacht iets nieuws aanschaffen ook. In het filmpje wordt gezegd dat vrouwen gemiddeld 6o tot 70 nieuwe kledingstukken per jaar aankopen !! Dat is toch waanzin ? Ik heb dit jaar 16 kledingstukken gekocht (inclusief ondergoed ) en ruim de helft was tweedehands. Als een kledingstuk niet helemaal naar m’n zin is, dan pas ik het zelf aan met de naaimachine , en ook vermaak ik regelmatig een jurkje tot rok . Ik vind tweedehands kopen ook leuker omdat je niet vast zit aan het beperkte modebeeld ( vormen, kleuren) van het seizoen .
Zo af en toe koop ik wel eens iets echt nieuws , maar dan wel bij voorkeur van een duurzaam merk en/of kwalitatief merk en stofsoort. En ik doe vervolgens jaren met zo’n kledingstuk , omdat ik inmiddels weet wat me wél en niet goed staat, en waar ik me het prettigst in voel.