Hoe een flopper een topper wordt

Heb je een kledingstuk waar jij je niet prettig in voelt? Doe het dan niet meteen weg. Soms kan dat kledingstuk een tweede leven krijgen.

Hoe een flopper een topper wordt

Toen ik nog stijladvies gaf in mijn studio, nu doe ik dat alleen nog online, liet ik mijn klanten altijd een topper en een flopper meenemen. Een flopper is een kledingstuk dat in de kast blijft hangen, omdat jij je daar niet comfortabel in voelt. Het kan zijn dat het kledingstuk niet laat zien wie jij bent, niet bij je persoonlijke stijl past. Of dat het niets voor je figuur doet.

Hoe een flopper een topper wordt – Het gaf mij altijd veel voldoening als ik mijn klant kon laten zien dat, door een simpele ingreep, haar nooit gedragen kleding een waardevolle aanwinst voor haar garderobe kon worden.

Een paar kleine aanpassingen die van een flopper een topper kunnen maken:

 • kleine schoudervullingen aanbrengen
 • figuurnaden aanbrengen in een rechtvallend jurkje of jasje
 • bij een openvallend jasje een sluiting aanbrengen net onder de borsten
 • lange mouwen inkorten tot driekwart
 • van een jurk een rok maken
 • van een jurk een top maken

Ook al ben je zelf niet handig of heb je de tijd er niet voor, deze kleine ingrepen kosten niet veel als je het door een coupeuse of Turkse/Syrische kleermaker laat doen. En het geeft natuurlijk ook een goed gevoel dat je duurzaam bezig bent.

Onderstaande foto’s, die Olga mij mailde en die ik van haar mag gebruiken, laten goed zien hoe een flopper een topper wordt. Olga probeert op de linker foto, door een ‘catwalkhouding’ aan te nemen, te laten zien dat het jurkje er nog wel mee door kan. Maar ik weet dat zij (met haar A-silhouet) zich er niet prettig in voelt. De jurk is te kort, eindigt niet op het fraaiste deel van haar been, de ‘ceintuur’ verhult haar slanke taille en haar lange bovenlichaam (zo kenmerkend voor het A-silhouet) wordt benadrukt en haar heupen lijken daardoor onnodig zwaarder. Al is dat laatste op de foto niet goed te zien.

Tijdens het consult heb ik haar gevraagd haar zwarte rokje over het jurkje aan te trekken. Dit A-lijn rokje heeft een hoge tailleband. Een perfect model rok voor haar bodytype. De hoge tailleband benadrukt haar slanke taille en maakt haar lange bovenlichaam voor het oog korter. De rok eindigt net over de knie en door de wijde rok lijken haar benen slanker.

Hoe een flopper een topper wordt

Olga heeft inmiddels van haar jurk een topje laten maken en draagt het nu met veel plezier. Op een zomerse dag zo, mailt ze, en als het wat kouder wordt met een kort vestje of jasje in een opvallende kleur. Het dessin van haar top geeft voldoende inspiratie voor een gevarieerd kleurgebruik.

4 gedachten over “Hoe een flopper een topper wordt”

 1. Wat een goed idee! En dit nodigt uit om anders te kijken naar je kleding.
  Hgr Anita

 2. Lida, wat een fantstische site, ik heb hier al zoveel tips uitgehaald doe ECHT werken. Geweldig. Ik heb al je mails in een aparte rubriek gezet zodat ik ze steeds weer kan inzien. TOP.
  Greetje

Reacties zijn gesloten.