Kleding passend maken op jouw bodytype (1)

Iedereen kent het wel. Mouwen die te lang zijn, een jasje dat in de schouders past maar te ruim is in de taille. Of het jasje zit perfect maar de rok is te nauw. Het zijn de geijkte pasvormproblemen die vrouwen hebben bij confectiekleding. 

Kleding vermaken zodat het bij je bodytype past (1)

Helaas denken we dat die slecht zittende kleding komt door de tekortkomingen van ons eigen lichaam. Dat die gapende band van de broek komt door een holle rug. Kleding passend maken op jouw bodytype wordt naar mijn mening nog veel te weinig gedaan. Het levert je zoveel meer draagplezier op, omdat je er niet alleen beter in uitziet, maar dat het ook lekkerder zit.

De maat op het etiket is niets meer dan een benadering, die uitgaat van de gemiddelde vrouw. Een fabrikant maakt een kledingstuk maat 40 en wil dat er zoveel mogelijk vrouwen in passen. Of je nu een lichaamslengte van 1.65 cm of 1.75 hebt, gezegend bent met een kleine of gemiddelde buste, platte of juist ronde billen hebt. Dé standaardvrouw bestaat niet, maar daar gaat de fabrikant wel van uit. Ik kan het niet genoeg benadrukken, het ligt dus niet aan de tekortkomingen van jouw lichaam als een kledingstuk niet goed past.

In de fabriek geproduceerde kleding ontstond aan het eind van de 19e eeuw, maar pas na de Tweede Wereldoorlog zette deze trend echt door. Voor die tijd ging men – vermogend of niet vermogend – naar de coupeuse of kleermaker. Het lichaam werd opgemeten en naar die maten werd een kledingstuk gemaakt dat prima paste. 

Kleding laten maken – Nu is het uit de mode geraakt om kleding op maat te laten maken. De meeste vrouwen denken dat het te duur is of zijn bang dat de kleding na één seizoen uit de mode is is. Maar het grootste probleem bij een bezoek aan een coupeuse of kleermaker is vaak het misverstand tussen de klant en de coupeuse. Beiden hebben hun eigen ideeën en het is absoluut noodzakelijk goed van gedachten te wisselen. De coupeuse moet eerst jouw wensen kennen. Laat haar een tekening/foto zien van het kledingstuk dat je in gedachten hebt en geef ook de veranderingen aan. Door dit op papier aan te leveren schep je duidelijkheid. Met de tekeningen en beschrijvingen uit je persoonlijke stijladvies weet je waar je op moet letten bij een kledingstuk en wordt het gemakkelijker een kledingstuk helemaal naar jouw wens te laten maken of vermaken.

Kleding vermaken – Als kleding niet goed past geeft het jou niet dat uiterlijk waar je op hoopte. Mouwen die te lang of te wijd zijn maken je voor het oog meteen 5 kilo zwaarder. Een jasje dat goed in de schouders past maar niet mooi aansluit in de taille geeft je een vormenloos bovenlichaam en laat je ook zwaarder lijken. Voor een coupeuse is dit een eenvoudige klus en jij hebt een jasje dat als gegoten zit. Neem geen genoegen met standaardkleding, maar laat kleding passend maken op jouw figuur.

Kleding passend maken op jouw bodytype:

Ronde bodytypes met een duidelijke taille (A, X en 8) zullen regelmatig ervaren dat de tailleband te wijd is. Ik zie dat dit probleem vaak opgelost wordt met een riem, die weer onnodige bulk toevoegt op het slankste punt van deze vrouwen met een smalle taille. Als de rok- of broekband gaapt, dan is er altijd een aanpassing nodig. Met een paar aangebrachte coupenaadjes is dit probleem gemakkelijk op te lossen. Zorg ervoor dat de broek of rok/jurk gemakkelijk over je heupen, billen en dijen glijdt. Kleding kun je wel smaller maken, maar nooit ruimer. Ook als een rok gaat draaien, niet meer recht hangt, is de oorzaak een te wijde tailleband.
Laat jasjes nooit eindigen op het breedste deel van je heupen. Is dit wel het geval, laat het jasje korter maken (zie afbeelding Korte benen).

Kleding passend maken op jouw bodytype (1)

Rechte bodytypes (H, I, V, O) komen vaak tegen dat broeken en rokken, die mooi in de taille passen, teveel stof over hebben op heup- en dijbeenhoogte. Dit is gemakkelijk te verhelpen op voorwaarde dat er niet al te ingewikkelde zakken op de buitennaad zitten. Ook kunnen tops en jasjes niet mooi aansluiten op heuphoogte. Laat dit vermaken, je zult ontdekken dat je meteen kilo’s lichter lijkt.

Rechte bodytypes hebben eerder platte billen dan ronde billen. Er kan dan een luchtbel op bilhoogte in de broek ontstaan die niet echt flatteus is. Dit probleem is niet gemakkelijk op te lossen, kies liever een broek met een percentage elasthan die goed past. Is de broek of rok te nauw in de taille en wil je een muffintop voorkomen? Vraag aan de coupeuse of ze kleine driehoekjes stof of elastiek aan kan brengen in de tailleband. Je zult er niets van zien. Je draagt immers altijd je top over je broek/rok als je tot het rechte bodytype behoort.

Korte benen – als je in verhouding korte benen hebt is het niet alleen van belang dat je de broekspijpen korter laat maken, ook je rokken zul je moeten inkorten. Op of net boven of onder je knie is het mooist. Lees dit bericht er maar op na Zo lijken korte benen langer.
Draag je op de broek een blazer en wil je je benen niet nog korter laten lijken? Neem dan ook de moeite een paar centimeter van de lengte af te laten halen. Waar je misschien niet meteen bij stil staat is dat je mouwlengte ook invloed heeft. Laat te lange mouwen van een jasje inkorten en realiseer je dat een driekwart mouw in een shirtje je benen meteen langer laat lijken. Probeer het maar eens uit door je mouwen op te stropen. In veel gevallen doe je dat onbewust al.

Kleding passend maken op jouw bodytype (1)

Als je de zoom van een blouse ronder maakt lijken je benen langer. De oplopende lijn leidt het oog naar boven. Een bijkomend effect is dat je heupen ook smaller lijken dan bij een rechte zoom. Lees mijn bericht  De ideale overhemdblouse voor je bodytype. Heb je in verhouding smalle heupen (V-silhouet ) dan kun je de zoom recht laten.

Kleding vermaken zodat het bij je bodytype past (1)Je ziet dat kleding passend maken op jouw figuur loont. Dat je hierdoor niet alleen het kledingstuk met veel meer plezier gaat dragen, maar er ook beter in uitziet. Het kledingstuk zal niet meer in de kast blijven hangen of voortijdig naar de kringloopwinkel verdwijnen. Je bent zo ook duurzamer bezig.

Hier lees je het vervolg op Kleding passend maken voor je bodytype (2) 

Meer lezen?

18 gedachten aan “Kleding passend maken op jouw bodytype (1)”

  1. Lida , wat een fijne blog is dit weer , heb toevallig net mouwen korter gemaakt van colbert en een l aten doen bij Turk. Mijn armen zijn niet meer gelijk door artrose in schouders , dus hoog nodig dat korter en gelijk maken .
    Bedankt en een fijne dag
    Warme groet , Hetty

    1. Dank voor je reactie, Hetty! Turkse kleermakers kennen we al langer in Nederland. Maar ook kleermakers die van oorsprong uit Syrië en Afghanistan komen verstaan hun vak goed. Jij ook een fijne zondag!

  2. Beste Lida,
    Ik ben een H-type. Truien zijn voor mij bijna altijd te lang . Hoe zou ik die korter kunnen maken zonder de boord kwijt te raken?
    Groet, Frederiek

    1. Ga naar een coupeuse/ kleermaker en zij kunnen je vertellen wat mogelijk is, Frederiek!

  3. Goedemorgen Lida
    Weer een fijne blog, het is iedere zondag leuk om je blogs met zeer goede tips te lezen. Ik heb net een jurk voor het voorjaar gemaakt: het patroon viel wat tegen: het jurkje leek wel een positiejurk, zo wijd. Ik heb voor en achter 2 lange figuurnaden gestikt en passend gemaakt voor mijn x- figuur. En zo laat ik mijn taille zien. Bedankt voor de tip van ronde zoom en te lange mouwen! Een fijne zondag. Met vriendelijke groet, Joke van der Wal

  4. Sinds kort heb ik een coupeuse gevonden en ik ben zo blij met haar vakmanschap en enthousiasme. Laatst weer een blouse meegenomen om wat in te laten nemen. Ik heb het te druk momenteel, anders ging ik bij haar een cursus volgen. Misschien later.
    Ik kijk uit naar deel 2 van dit onderwerp Lida!

  5. Dag Lida,
    Kleding op maat maken loont echt de moeite! Je gaf aan dat vroeger iedereen naar de coupeuse ging, vermogens of niet vermogend. Ik ken toch heel wat oudere dames (onder wie mijn moeder en haar zussen) die allemaal leerden naaien en patroon tekenen om hun eigen kleding te kunnen naaien, want kleding was anders veel te duur. Alleen voor de heel moeilijke klussen riepen ze de hulp van de coupeuse in. Om die traditie voort te zetten, volg ik zelf ook een cursus patroon tekenen ( en vooral omdat ik het boeiend vind!).
    Dank je wel voor al je handige tips!

    1. Leuk dat je reageert, Jeannette. Ik heb het over de generatie daarvoor. Ik heb op school begin jaren ‘60 nog een petticoat gemaakt bij het vak handwerken. En op de lagere school heb ik een sok moeten breien, waarin dan vervolgens een gat werd geknipt die je weer moest leren stoppen. Niet echt motiverend, maar het hoorde als meisje bij je ‘opvoeding’.

  6. Ik laat altijd alles maximaal uitleggen, maar er zit niet altijd voldoende zoom in kleding om te verlengen.
    En als de taillenaad niet op de goede hoogte zit is er weinig aan te veranderen denk ik. Ben door overgang en medicijngebruik flink aangekomen (van maat 36 naar maat 40) en dat is nog wel even wennen qua silhouet. Maar heb wel ontdekt dat een grotere maat niet altijd langer is, jurkjes/mouwen en broekspijpen nog steeds vaak te kort.

  7. Goeiemorgen Lida,

    Allereerst mijn complimenten voor alle zeer praktische info!!!!

    Dan wil ik in deze rubriek ook de aandacht vragen voor mensen met een handicap aan hun lichaam die het aanschaffen van kleding extra bemoeilijkt.
    Zelf heb ik een linkerbeen wat 13 cm in omvang dikker is dan het andere been.

    Ik moet dus altijd de rechterkant van mijn broeken innemen of de linkerkant uitleggen.
    Maar omdat het wel een paar maten scheelt per been; houdt het daar meestal niet bij op.
    Vaak zie je b.v. ook bij het kruis afwijkingen, die moeilijker te veranderen zijn.

    En dan zijn er ook mensen met een kortere arm of been.
    Mensen met protheses.
    Dames met lypoedeem, die beide benen extreem dik hebben.
    En ga zo maar door.

    Misschien komt er nog eens een bedrijf wat zich daar in gaat specialiseren voor een betaalbare prijs.

    Hartelijk dank voor alle handige info!!

  8. mag ik u vragen om tips te geven voor zomerjurken voor o figuur aub en vermits ikzelf naai ook de soorten stof die het best passen; Dank u

  9. Hoi Lida,

    Bedankt voor je bericht. Ik zit met een te rechte wollen jas, van boven maakt t me een blok en sluit te weinig aan, geen taille. Denk je dat dit ook opgelost kan worden door een kleurmaker?

    Dank voor je reactie.

    Vriendelijke groet,

    Anneloes

  10. blousjes zijn te strak bij mijn boven armen.
    Hoe kan dit opgelost worden

    1. Het probleem van te nauw zijn los je niet gemakkelijk op. Het is vaak beter een grotere maat te kiezen en het kledingstuk nauwer te laten maken waar dat kan. Duurdere merken hebben ook een betere pasvorm als het om een jasje/blazer gaat. Met name Duitse merken zijn ruimer wat de mouwen betreft dan Italiaanse bijvoorbeeld.

Reacties zijn gesloten.