Zo wordt kleding kopen leuker en minder vermoeiend

Kom je na een dag winkelen doodmoe thuis? Ben je jaloers op vrouwen die moeiteloos de juiste kleding uit de rekken halen?

Loopt het zweet over je rug in het pashokje omdat je een rits niet dicht krijgt? Leek het zo leuk op de hanger maar is het een teleurstelling als jij jezelf in de spiegel ziet? Deze frustraties kun je op een eenvoudige manier verminderen, zodat je voortaan voldaan thuiskomt na een dagje winkelen, omdat je echt leuke dingen hebt gevonden. Bedenk dat er geen enkele vrouw op de wereld is die alle kleding staat. Ieder lichaam vraagt om wat anders. Kleding kopen wordt leuker met deze tips.

Deze combinatie van factoren bepaalt welke kledingstijlen jou het beste staan:

  • Je horizontale bodytype
  • Je verticale bodytype
  • Je botstructuur
  • Je lengte
  • Je gewicht
  • De breedte van je schouders en de schouderhoek
  • De lengte en de omvang van je hals
  • Je leeftijd
  • Je eventuele figuurproblemen zoals platte billen, een ronde rug of zadeltassen

Zelfkennis is dus de basis en dat begint met een gedegen figuuranalyse. Als je je lichaam kent kun je sneller winkelen, omdat je bepaalde winkels en merken links laat liggen en jij je kunt concentreren op die kledingmerken die wel de voor jou geschikte kleding hebben. Kleding kopen wordt leuker.

  • Je horizontale bodytype is de verhouding tussen je schouders, borsten, taille en heupomvang. Deze methode van analyseren van het lichaam was de eerste die gebruikt werd in stijlconsulten. Elk onderdeel van een stijl- en figuuranalyse is gebaseerd op balans en proportie. Als één lichaamsdeel opvallend smaller is ten opzichte van een ander deel (denk bijvoorbeeld aan smalle schouders in combinatie met brede heupen) kun je door het smalste deel groter te laten lijken het lichaam meer in balans brengen en de visuele proporties herstellen.
  •  Je verticale bodytype Elke vrouw kun je opdelen in vier secties die haar verticale bodytype bepalen:
    1. Van de top van je hoofd tot de tepellijn (met een beha aan)
    2. Van de tepellijn tot de heuplijn (breedste deel van je onderlichaam)
    3. Van de heuplijn tot het midden van je knieschijf
    4. Van de knieschijf tot de vloer
  • Je botstructuur bepaalt niet alleen hoe groot je dessins en accessoires, maar ook hoe groot de knopen op je jas kunnen zijn en welke stoffen voor jou geschikt zijn.
  • Je lengte en gewicht. Je kunt je misschien voorstellen dat een vrouw met een lichaamslengte van 163 cm en een gewicht van 75 kilo andere kledingmodellen moet dragen dan een vrouw van 175 cm met hetzelfde gewicht. Dit – in mijn ogen – zeer belangrijk onderdeel werd vroeger niet altijd meegenomen in een stijlconsult. Een voorbeeld: mevrouw #1 heeft haar overgewicht hoofdzakelijk op haar buik en borsten zitten. Als zij haar rok boven de knie laat eindigen (tenslotte een algemeen advies voor korte vrouwen) zal ze topzwaar lijken. In haar geval brengt een rokje dat net onder de knie eindigt haar proporties meer in evenwicht.
  • De breedte van je schouders en de hoek van je schouders. Je schouders kunnen smal, gemiddeld of breed zijn. Dit kun je alleen in relatie tot de rest van je lichaam bepalen. Heb je opvallend brede schouders ten opzichte van je heupen (V-silhouet) of juist smalle schouders ten opzichte van je heupen (A-silhouet). De gemiddelde afstand tussen het laagste punt van je schouder en een denkbeeldige horizontale lijn die begint bij het laagste punt van je hals, is 4 cm. Hier houdt niet alleen de confectie rekening mee, maar ook zie je dat terug bij naaipatronen. Is de afstand groter dan die vier centimeter, dan heb je afhangende schouders. Is de afstand minder dan die 4 cm dan heb je rechte schouders.

Smalle schouders breder laten lijken doe je zo

  • De lengte en de omvang van je hals bepalen o.a. welke halslijnen je staan en hoe lang je halskettingen kunnen zijn. En hoe vreemd het misschien ook klinkt, of je een lage heupbroek kunt dragen.

  • Je leeftijd speelt een niet onbelangrijke rol in de keus van je kledingmodellen.
  • Figuurproblemen kun je met de juiste kledingmodellen camoufleren.

Een licht kleurtype met een trommelbuik

Een korte broek die past bij je bodytype

Kleding kopen wordt leuker als je steeds meer kennis over jezelf hebt. Ook deze berichten dragen daar aan bij:

3 gedachten aan “Zo wordt kleding kopen leuker en minder vermoeiend”

  1. Beste Lida, jouw kledingadvies kleurt mijn dag en mijn garderobe. Met je no-nonsense advies geef je onomwonden meningen die vrouwen helpen het beste en mooiste van hun lichaam te profileren. Geen enkele vrouw kan zich nog lelijk voelen met jouw stijltips. Vaak gaat het om kleine dingetjes met een groot effect. Voor mezelf als “vrouw op leeftijd” zijn je adviezen zeer welkom, ik kan me er goed in vinden. Bedankt om steeds weer leuke ideetjes te bedenken.

    1. Jij geeft mijn dag weer kleur, Diane. Dank je voor deze stimulans om door te gaan! Groeten, Lida

  2. Super zoals jij iedere keer weer tips geeft!
    Dankjewel daarvoor!

Reacties zijn gesloten.