De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen(1)

Als er een nieuw modeseizoen aanbreekt hangen de winkels vol met kleurencombinaties waar je misschien zelf niet op gekomen zou zijn. Regels hoe je kleuren kunt combineren lijken niet te bestaan. Maar er zijn wel richtlijnen die je kunt gebruiken als hulpmiddel om nieuwe kleurencombinaties te maken. Heb je een goed kleurgevoel vertrouw daar op. Als je onzeker bent over je kleurgevoel volg dan mijn berichten de komende week. Ik besteed een paar keer aandacht aan het onderwerp ‘Kleurencombinaties maken’.

De kleurencirkel – die je wellicht nog kent uit je schooltijd – is de basis. Hierop vind je 12 verschillende kleuren. Dit zijn de zogenaamde basiskleuren. Dit zijn de drie primaire kleuren rood, geel en blauw aangevuld met de secondaire en tertiaire kleuren. Als je de primaire kleuren onderling mengt krijg je de secondaire kleuren.

  • Rood met geel geeft oranje
  • Blauw met rood geeft paars (violet)
  • Geel met blauw geeft groen

Meng je nu de primaire kleuren met de secondaire kleuren dan heb je de tertiaire kleuren.

  • Rood met oranje geeft oranje-rood
  • Rood met paars geeft rood-paars (purper)
  • Geel met groen geeft geel-groen
  • Geel met oranje geeft oranje-geel
  • Blauw met paars geeft blauw-paars
  • Blauw met groen geeft blauw-groen

De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen(1)De 12 basiskleuren zijn de heldere kleuren Meng je deze heldere kleuren met wit, dan wordt de kleur lichter en krijg je een tint van de basiskleur. Als je er veel wit bij mengt ontstaan de zogenaamde pasteltinten.

De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen(1)Meng je heldere kleuren met zwart dan krijg je een diepe schaduw van de kleur.

De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen(1)Je kunt een kleur ook nog mengen met grijs om een minder harde kleur te krijgen. Als je een basiskleur mengt met grijs geeft dat een gedempte kleur In de kleurenleer heet dat een toon van een kleur.

De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen(1)

Op deze kleurencirkel zie je alle schakeringen van een kleur.

Draag jij wel de goede kleur? Je kunt alle basiskleuren dragen, maar het is belangrijk dat je de juiste schakering van een basiskleur draagt, als je er tenminste op je best uit wilt zien.

De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen(1)

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.