Kleurencombinaties maken, de complete gids(1)

Vind je kleurencombinaties maken moeilijk? Weet dat er regels zijn die je kunnen helpen. Deze complete gids in vier afleveringen geeft je handvatten.   

De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen(1)

Als er een nieuw modeseizoen aanbreekt hangen de winkels vol met kleurencombinaties waar je misschien zelf niet op gekomen zou zijn. Regels hoe je kleuren kunt combineren lijken niet te bestaan. Maar er zijn wel degelijk richtlijnen die je kunt gebruiken.

Heb je een goed kleurgevoel vertrouw daar op. Als je onzeker bent over je
kleurgevoel lees dan mijn vier berichten over dit onderwerp. Ik besteed vier keer aandacht aan het onderwerp ‘Kleurencombinaties maken’.

De kleurencirkel – die je wellicht nog kent uit je schooltijd – is de basis. Hierop vind je 12 verschillende kleuren. Dit zijn de zogenaamde basiskleuren. Dit zijn de drie primaire kleuren rood, geel en blauw aangevuld met de secundaire en tertiaire kleuren. Als je de primaire kleuren onderling mengt krijg je de secundaire kleuren.

    • Rood met geel geeft oranje
    • Blauw met rood geeft paars (violet)
    • Geel met blauw geeft groen

Meng je nu de primaire kleuren met de secundaire kleuren dan heb je de tertiaire kleuren.

    • Rood met oranje geeft oranje-rood
    • Rood met paars geeft rood-paars (purper)
    • Geel met groen geeft geel-groen
    • Geel met oranje geeft oranje-geel
    • Blauw met paars geeft blauw-paars
    • Blauw met groen geeft blauw-groen

Kleurencombinaties maken, de complete gids in vier afleveringen(1)

De 12 basiskleuren zijn de verzadigde heldere kleuren. Meng je deze heldere kleuren met wit, dan wordt de kleur lichter en krijg je een tint van de basiskleur. Als je er veel wit bij mengt ontstaan de zogenaamde pasteltinten

als je een heldere kleur mengt met wit krijg je een tintMeng je heldere kleuren met zwart dan krijg je een diepe schaduw van de kleur.

als je een heldere kleur mengt met zwart krijg je een schaduwkleurJe kunt een kleur ook nog mengen met grijs om een minder harde kleur te krijgen. Als je een basiskleur mengt met grijs geeft dat een gedempte kleur In de kleurenleer heet dat een toon van een kleur.

Op deze kleurencirkel zie je alle schakeringen van een kleur.

Draag jij wel de goede kleur? Je kunt alle basiskleuren dragen, maar het is belangrijk dat je de juiste schakering van een basiskleur draagt, als je er tenminste op je best uit wilt zien. Wil je het zeker weten? Investeer dan in een Kleuradvies op afstand

TIP: Het ColorWheel is een handig hulpmiddel om kleuren beter te leren begrijpen.