Een pleidooi voor grijs – de ideale neutraal

Grijs combineert met alle basiskleuren en kan het hele jaar door gedragen worden. Grijs is een ideale neutraal voor een garderobecapsule. Maar er zitten nog meer voordelen aan ‘grijs’

Een pleidooi voor grijs - de ideale neutraal

Grijs is de ideale neutraal. Je kunt hem zowel met warme als met koele kleuren combineren. Hij is zakelijk, maar ook geschikt voor in je vrijetijd en als sportkleding. Je kunt zelfs helemaal in grijstinten gekleed gaan als je deze tips maar in je achterhoofd houdt.

De ideale neutraal –  de voordelen:

 • Grijs werkt voor meer kleurtypes dan zwart
 • Grijs is veelzijdiger dan de andere neutralen
 • Grijs is een perfecte neutraal voor een garderobecapsule
 • Grijs is vriendelijker dan zwart voor je teint als je de 50 bent gepaseerd
 • Grijs transformeert gemakkelijk van ‘werkkleding‘ naar vrijetijdskleding
 • Grijs combineert met alle basiskleuren
 • Grijs kan het hele jaar door gedragen worden

Er zijn verschillende tinten grijsGrijs kan koel en warm zijn en licht, medium of diep/donker zijn.

Een pleidooi voor grijs - de ideale neutraal

Een pleidooi voor grijs - de ideale neutraal

De uitstraling van grijs:

 • Donkere grijzen hebben een formelere uitstraling dan lichte grijzen.
 • Grijzen in fijne gladde breisels staan gekleder dan grijzen met veel textuur. Van deze tip kun je gebruik maken als je dominante kleurkarakteristiek ‘licht’ is. De structuur van je kleding helpt ook mee om formeler (meer yang) over te komen.
 • Gemêleerde grijzen hebben hun oorsprong in het buitenleven en zijn om die reden geschikter voor in je vrije tijd.

een pleidooi voor grijs - de ideale neutraal

Een pleidooi voor grijs - de ideale neutraal
Foto:perfectlybasics.nl

De ideale neutraal om te combineren

 • Monochrome combinaties – Helemaal in het grijs gekleed gaan kan je misschien het gevoel geven van een ‘grijze muis’, maar probeer het volgende eens uit. Als je maximaal drie grijzen in verschillende dieptes (een lichtgrijs, een middengrijs en een antracietgrijs) combineert, ontstaat er een mooie combinatie.
 • Combineer glans met mat, textuur met glad. Zo ontstaan combi’s die visueel interessant zijn. Denk aan tweed, mohair, plissé, bont enz.
 • Maak het liefst combinaties van grijzen met dezelfde ’temperatuur’. Koel bij koele grijzen, en warm bij warme grijzen. Andere combi’s kunnen een beetje tricky zijn.
 • Draag donkere grijzen op die lichaamsdelen die je aan het oog wilt onttrekken en lichtere grijzen op de delen die je wilt accentueren.

Een pleidooi voor grijs - de ideale neutraal

 • Met andere neutralen geeft grijs een minimalistische uitstraling. Met name zwart, camel en wit combineren fraai met grijs en geven je een nonchalante elegantie. Een grijs vest/blazer over een zwart kledingstuk maakt het ‘zwart’ minder hard.

Een pleidooi voor grijs - de ideale neutraal

 • Met een basiskleur – grijs is de perfecte ondergrond voor een echte kleur. Dat kan variëren van een roze lippenstift en pumps in dezelfde kleur tot een knalrood jurkje onder een grijze mantel.

een pleidooi voor grijs - de ideale neutraal

 • Met een pasteltint – grijzen worden heel elegant en vrouwelijk als je ze combineert met een pasteltint. Hoe hoger het licht-donker contrast in je uiterlijk is, hoe meer contrast je aan kunt brengen tussen het (antraciet-) grijs en de pasteltint.

Pleidooi voo grijs

Meer lezen?

11 gedachten aan “Een pleidooi voor grijs – de ideale neutraal”

 1. Prachtig!!
  Ik vind alle voorbeeld-foto’s heel erg mooi. De combinatie met camel zou ik zelf niet hebben bedacht maar is verassend mooi.
  Ik heb al veel grijs (vooral vesten) in de kast maar mijn ongeoefende oog moet nog een goed onderscheid leren maken tussen het koele en het warme grijs. Toevallig heb ik vorige week een gemeleerd grijze pantalon (beetje wollig aandoend, zonder vouw) gekocht. En…verasssing…deze vind ik mezelf veel beter staan dan een zwarte broek.
  Dankjewel voor de inspiratie weer!

 2. Grijs: voor mij een ontdekte kleur! Nadat ik bij updaten van kleuradvies werd geattendeerd op grijs ipv zwart – ben heldere winter – heb ik grijs ontdekt.
  Wat een mooie kleur! En wat staat deze me goed, wat zachter, met name omdat ik grijs ben, en 50+
  De combi met camel is erg mooi op de foto. Zou dat ook voor heldere winter kunnen?
  Dank iig voor elke keer uw nieuwsbrief. Lees ze met veel plezier! Groet

  1. Is een niet voor de hand liggende combinatie, Heco, voor een helder-koel type. Te weinig contrast.

 3. Beste Lida, wat een fantastisch artikel ! Noem het maar “Ode aan het grijs”. De laatste jaren heb ik de grijze kleur terug herontdekt, ik ben ook al een lang eind de 50 voorbij. Grijs is niet langer die oude vrouwen kleur, vaak geassocieerd met begrafenis of ” dit is het enige wat je nog kan dragen”. Grijs heeft een chique, elegante en sublieme uitstraling, gecombineerd met pastel , heel fris en jong! Ik ben ontzettend blij dat je het grijs terug zijn welverdiende plaats hebt gegeven met jou uitgebreide en leerrijke artikel. Dank je wel , Lida.

  1. Dank voor je reactie, Diane! ‘Ode aan het grijs’ was inderdaad een leuke titel geweest. Mhg, Lida

 4. Hi Lida,
  Dank je wel voor al je adviezen.
  Elke zondag ben ik je trouwe klant!
  Jouw pleidooi voor grijs vind ik m.n. waardevol.
  Jij zorgft ervoor dat ik steeds bewùster kies voor combinaties die ik soms intuitief ook al uitzoek.
  Ik ben een licht-lente type en het wordt me duidelijk welke keuzes ik kan maken om er sportief en toch stijlvol uit te zien.
  Ik koop best kritisch, tijdloos en ik bewaar mijn kledingstukken omdat ze mooie kleuren hebben, de gewenste snit èn van goede kwaliteit zijn.
  Door jouw tips inspireer je me om nieuwe verrassende combinaties te maken waar ikzelf wellicht niet opgekomen zou zijn.
  Je bespaart me nogal wat!
  Dank je wel.
  Hartelijke Groet,
  Harmien Bakker

  1. Dank je wel voor je compliment, Harmien! Mijn missie is geslaagd als vrouwen langer met hun kleding doen en bewuster inkopen. Goed voor het milieu én de portemonnee. Mhg, Lida

 5. Dag Lida! Wat een leuk artikel en waanzinnig mooie outfits. Ben helemaal geïnspireerd door je artikel. Op je Pinterest kon ik bovenstaande foto’s niet vinden, klopt dat? Zou graag de foto’s op mijn eigen borden plaatsen ter inspiratie 😊. Fijne zondag!!! Liefs

  1. Dank voor je compliment, Jolande! Je kunt ze vinden op mijn Pinterestbord Blog. Lukt dat niet dan kun je ze ook rechtstreeks vanaf mijn website pinnen als je op de bewuste foto klikt.

 6. Wat ik lastig vind is om te zien wanneer grijs een koele of warme ondertoon is. Op voorbeeldstaaltje duidelijk, maar in de winkel wordt het lastig. Bij die donkergrijze jurk van Mart Visser twijfel ik ook. Ik neig om te zeggen dat er een warme ondertoon in zit. Klopt dit?

Reacties zijn gesloten.