Hebben we parfum nodig om lekker te ruiken?

Ieder mens is uniek, ook wat zijn geur betreft. Onze lichaamsgeur is in de communicatie naar de ander toe belangrijker dan je denkt.

Hebben we parfum nodig om lekker te ruiken?

Jij bent uniek in uiterlijk en karakter, maar ook wat je lichaamsgeur betreft. Die unieke lichaamsgeur is soms handig; zo kunnen baby’s hun moeder aan de geur herkennen en via onze neus bepalen we zelfs onbewust of we iemand leuk vinden. Hoewel onze reukzin lang niet zo goed ontwikkeld is als bij dieren, is onze neus belangrijker bij de communicatie dan we soms wel denken of willen toegeven.

Transpiratie, sterk gekruid voedsel, roken en alcoholgebruik kan onze lichaamsgeur beïnvloeden. Zweetlucht bijvoorbeeld is een geur die weinig positieve gedachten oproept, maar ook vinden wij mensen uit andere culturen soms niet lekker ruiken. Dit heeft alles te maken met eetgewoontes. Maar maak je geen illusies, hoe schoon je ook op jezelf bent, buitenlanders vinden dat wij net zo goed ‘anders’ ruiken.

Hoe we ruiken kan ook veroorzaakt worden door factoren waar we geen invloed op hebben, zoals door feromonen. Een feromoon is een lichaamseigen geurstof die ons lichaam aanmaakt om met soortgenoten te communiceren. Bij iedereen is die stof anders. Sommige fenomenen, zoals muskus, fungeren als lokstof. In de dierenwereld zien we dat duidelijk terug, vrouwtjesinsecten lokken er mannetjes mee.

Vers zweet is opwindend – We hebben afgeleerd instinctief op feromonen te reageren, omdat we andere manieren hebben ontwikkeld om met elkaar te communiceren. We reageren wel op feromonen wanneer iemand van het andere geslacht in de buurt is. Hoewel we niet meer blind reageren op het ruiken van de andere sekse, is wel bewezen dat ons gedrag erdoor wordt beïnvloed. Mannelijke feromonen zijn sterker dan die van vrouwen. Ze komen onder meer voor in mannelijk zweet, vooral onder de oksels. Vers zweet wordt als plezierig en opwindend ervaren

Hebben we parfum nodig? Verbloemen van onze lichaamsgeur – Vers zweet is nagenoeg geurloos. De typische zweetlucht wordt veroorzaakt door bacteriën, die voelen zich prettig in een warme en vochtige omgeving en maken onder invloed daarvan stinkende stoffen aan. Als we regelmatig douchen en schone kleren aantrekken ruiken we lekker, maar toch doen we ons best om onze eigen lichaamsgeur te verbloemen. Soms zelfs letterlijk en dat is niet nieuw. Chinezen, Egyptenaren en Indiërs bestoven zich 5000 jaar geleden al met geurstoffen uit kaneel, sandelhout, jasmijn en rozen. Deze bestanddelen worden nog steeds gebruikt door parfumeurs. Het zijn echter de bijzondere bestanddelen, zoals muskus, die parfums exclusief en duur maken.

Alleen op kusafstand – Wees spaarzaam met een ‘lekker luchtje’. Een geurtje mag alleen op kusafstand te ruiken zijn en dat wordt wel eens vergeten. Realiseer je dat er steeds meer mensen zijn die een overgevoeligheid hebben voor geuren. Dat kan zich uiten in niezen, hoofdpijn en benauwdheid als ze lang in een omgeving moeten verblijven waar iemand kwistig met aftershave of parfum is geweest.

4 gedachten aan “Hebben we parfum nodig om lekker te ruiken?”

  1. Ik vind een lekker geurtje wel fijn en verzorgd overkomen. Wel inderdaad niet overheersend dat je iemand meer ruikt dan ziet.

  2. Ik vind de meeste geuren uit de parfumerie ronduit smerig. Er zitten vaak bestanddelen in waar ik hoofdpijn van krijg. Het prettigst ruiken voor mij mensen die fris gedouched zijn, of heel subtiel geparfumeerd. Ik geloof niet dat je een geurtje hoeft te gebruiken voor een ander. Je doet het voor jezelf want wat je zelf lekker vind ruiken kan iemand anders een stuk minder lekker vinden.
    Ik heb welgeteld 1 flesje en gebruik dat zelden. Wat ik wel fijn vind zijn sommige bodycremes. Deze geuren zijn vaak veel zachter dan parfums. Maar ook hier ben ik erg kieskeurig in. En zoals gezegd: ik doe het voor mezelf niet voor een ander.

  3. Bijna altijd vind ik geparfumeerde dames onaangenaam ruiken. De overheersende indruk is zoet en chemisch en het is vervelend om noodgedwongen enige tijd in andermans parfumlucht te zitten, bijv. bij een bijeenkomst. Zelf gebruik ik nooit parfum, maar wel andere geurende producten zoals bodylotion. Ook daarbij heb ik gemerkt dat smaken verschillen. Ik vond mijn zonnebrandmiddel redelijk neutraal en beschaafd ruiken, een vriendin vond het maar een opdringerig luchtje…

  4. Een deodorant van een merk die je lekker vindt is een hele goed alternatief voor parfum

Reacties zijn gesloten.