Tien stijlmissers die je ouder maken

Op ouder worden hebben we geen invloed, wel op er ouder uitzien dan je bent. En er jeugdig uit blijven zien is wat anders dan krampachtig jonger willen lijken.

Tien stijlmissers die je ouder maken

Als puber wil je graag ouder lijken, maar op een bepaalde leeftijd liever wat jonger. Er jonger uitzien dan je bent zou nooit een doel op zich moeten zijn. Krampachtig meedoen met de modetrends om er jonger uit te zien heeft eerder een averechts effect. Het is een dunne lijn van wat nog wel en niet in je voordeel werkt om er niet ouder maar jeugdig uit te zien. Jeugdig is wat anders dan jonger. Met jeugdig bedoel ik je leeftijd en de veranderingen in je lichaam te accepteren, maar het nog steeds belangrijk te vinden er leuk uit te zien.

Tien stijlmissers die je ouder maken

 • Een lange rok – hoe trendy ook, op een bepaalde leeftijd maakt een lange rok eerder ouder dan jonger. Een lange rok voegt volume toe aan je ledematen en geeft de illusie dat je een zwaarder onderlichaam hebt.  Als het zwaartepunt lager ligt, lijk jij korter (en ook dikker). Heb je nog fraaie benen, laat ze zien! Een rok net op of over de knie staat zoveel beter.
Bron: annabelandgrace.com
 • Een dun metalen brilmontuur – ook een trendy item. Laat de dunne metalen gouden en zilveren monturen over aan de huidige generatie, als je niet op een omaatje wilt lijken. Besef ook als je grijs wordt de contrastniveaus tussen je huid en haar kleiner worden. Een brilmontuur wat kleur én iets meer volume toevoegt aan je gezicht staat dan beter.
Bron: Trendsinbrillen.com
Wouke van Scherrenburg in Op 1

Tien stijlmissers die je ouder maken

Bron: Insta Beesquare

 • Te wijde kleding – Heb je de neiging je uitdijende taille te verbergen onder wijde kleding? Weet dat je daarmee ‘vormeloos’ wordt en je slanke punten aan het oog onttrekt. Ook kleding zo uit het rek, kan je er ouder uit laten zien. Bedenk dat slechts 5 % van de vrouwen zonder aanpassingen in confectiekleding past. Broeken en mouwen die te lang zijn laten je er slonzig uitzien. Dat is op elke leeftijd, maar met name op oudere leeftijd, een doodzonde. Laat je kleding passend maken, een kleine aanpassing zoals een broek en mouwen korter maken geeft meteen een jongere en kwiekere uitstraling. En je zult het kledingstuk met zoveel meer plezier dragen.
Grace & Frankie – YouTube
 • Een slecht passende beha – misschien wel een van de grootste stijlmissers die je ouder maken. Met een goed passende beha zit je kleding veel mooier en jij lijkt kwieker. Bijkomend effect: als je borsten op de juiste plaats zitten valt je buikje ook minder op. Ik (D-cup) ben een grote fan van de Prima Donna beha’s. Dit zeer gespecialiseerde Belgische merk maakt beha’s die prijzig zijn, ik geef het toe, maar ze zitten perfect en je doet er heel lang mee. Lees ook  Zo past een beha perfect
 • Bloemetjesdessin – dit lievig dessin maakt al snel een schattig omaatje van je. Ben je daar nog niet aan toe, kies een streepje of een polkadot.
 • Sneakers – we zijn gewend geraakt aan die oh, zo comfortabele sneakers. Maar weet dat deze meestal nogal plompe ‘gympen’ eigenlijk alleen maar leuk staan bij jonge benen. En er zijn genoeg alternatieven die net zo lekker lopen, maar wel eleganter staan. De bekende merken comfortschoenen met breedtematen en uitneembare zool, zoals Waldlaufer, Hartjes, Durea en Hassia, worden steeds leuker. Ook Gabor heeft inmiddels comfortschoenen.

Je haren en make-up

 • Je haar te donker verven – als jij je grijze haren wilt camoufleren, bega dan niet de fout te blijven verven in een kleur die je vroeger had. Ga in dit proces van ‘vergrijzing’ mee en verf je haar steeds een tint lichter naarmate je grijzer wordt. Je kunt je wenkbrauwen als uitgangspunt nemen. Zijn die opvallend lichter dan je geverfde haar? Dan wordt je haar een ‘pruik’ die niet meer bij je huid en ogen past. Je zult onnodig bleek lijken (zie onderstaande foto’s). Pas de kleuren voor je kleding en make-up ook aan , wil je er niet ouder uitzien.

Tien stijlmissers die je ouder maken

 • Lang sluik haar – dit is ook een van de stijlmissers die je ouder maken. Lang sluik haar benadrukt de verticale plooien in je gezicht en maakt je ouder als je niet meer de huid van een twintiger hebt. Wil jij je haar niet opsteken, zorg dan voor krullen die een verzachtend effect hebben op de vouwen en rimpels. Lees ook mijn bericht De driehoek van jeugd
Bron: Makeoverguy op Facebook

 • Te blond – na je veertigste maakt geblondeerd haar eerder ouder dan jonger. Ook al ben je van nature blond (Anita Witzier bijvoorbeeld), het kan op een bepaalde leeftijd mooier zijn je haar een tint donkerder blond te kleuren. Het contrast tussen je huid en haar wordt daardoor wat groter en je rimpels zullen minder opvallen.
 • Rode en/of te donkere lippenstift – dit is een van de stijlmissers die je ouder maken en die je zou kunnen vergelijken met je haar te donker verven. Op een oudere huid ligt een te rode of een te donkere lippenstift er ‘boven op’, past niet meer bij de inmiddels zachtere kleuren van je huid en ogen. En je krijgt er een ‘streng’ mondje van.

 

8 gedachten aan “Tien stijlmissers die je ouder maken”

 1. Hoi Lida,
  als 66-jarige heb ik deze tips met interesse gelezen. Mijn moeder gebruikte altijd de uitdrukking ‘van achteren lyceum, van voren museum’ om aan te duiden wat je vooral moet vermijden.
  Nu heb ik een vraag over op vintage geïnspireerde kleding zoals van merken als King Louie en Zilch. Ik ben jaren terug door jou als stijltype ‘romantisch-gamine’ gekenmerkt, en die merken vind ik daar goed bij passen. Maar in de paskamer zie ik ook dat sommige stukken (m.n. jurken) mij flatteren, maar ook dat ik uit moet kijken dat het niet te meisjesachtig staat. Ik ben benieuwd of je ook stijladviezen kunt geven over dergelijke kleding?

  1. Tricot jurkjes kun je beter laten hangen als je niet meer een gestroomlijnd figuur hebt, Marjan. En daar grossiert King Louie in. Ze laten niet alleen elke oneffenheid zien, maar staan snel meisjesachtig. Ook de lengte van de rok is vaak wat korter. Als we ouder worden staan iets klassiekere kledingstukken beter en dat betekent niet meteen ‘tuttig’. Maar ‘schattige’ details, zoals ruches bijvoorbeeld en bloemetjesdessins passen niet meer bij een bepaalde leeftijd. Lees ook Mooi op elke leeftijd in zes stappen

 2. Ik vind een aantal van deze opmerkingen zo achterhaald en ben blij dat veel vrouwen zich hier niet meer aan storen. Steeds meer oudere vrouwen dragen lang haar. Persoonlijk vind ik die korte grijze kapsels onvrouwelijk en vrouwen juist oud maken. Sneakers als je ouder bent kan prima. En een midi jurk ook. En met het verven van je haar met de vergrijzing mee gaan. Ik denk dat het veel belangrijker is dat iemand zich fijn voelt met haar haarkleur. Een vrouw die zich ongelukkig voelt met haar grijze haar zal er ouder uitzien dan een vrouw die zich blij voelt met geverfd haar . Veel heeft met uitstraling te maken. En die uitdrukking in één van de commentaren van achter lyceum , van voor museum. Zo vrouwonvriendelijk. Ik zou zeggen dat is dan het probleem van de mannen die teleurgesteld zijn als ze de voorkant zien (want daar komt de uitdrukking vandaan).

  1. Wat je zegt is allemaal waar, Yvonne. Ik heb het alleen over lang sluik haar en een lange rok. Niet over een midi jurk. En sneakers zijn prima. Ik draag ze ook, maar niet die plompe.

 3. Ik ga hier wel in mee. Hoe je je voelt is ook een belangrijke uitstraling die schoonheid geeft.

 4. Dank voor je adviezen van vandaag Lida, helemaal met je eens!
  Bernardine

 5. We begrijpen allemaal wat Lida bedoelt. Ze geeft stijlvolle tips voor een jeugdige uitstraling. Je hoeft echt niet alles gelijktijdig en 100% toe te passen maar je op je 50ste blijven kleden als een ‘meisje’ is niet ‘aantrekkelijk’. Van achter lyceum en van voren museum is vervangen door de term ‘oude meisjes’. Niet vrouwonvriendelijk maar een feit.

 6. Ook al kan ik me zeker vinden in een paar van de suggesties om ‘stijlmissers’te voorkomen als je wat ouder bent, toch vind ik het altijd nog het mooist als vrouwen een eigenzinnige stijl uitdragen, ongeacht of die ‘meisjesachtig’ of juist ‘ enigzins ouwelijk’ is. Of misschien juist wel wat ‘mannelijk’.
  Kleur- en stijltips hebben zeker hun waarde ( als ik dat niet vond zou ik hier niet regelmatig meelezen, en – leren van de goede tips van Lida !), maar ik vind het ook leuk als mensen zich helemaal niet aan ‘de regels’ houden , juist als ze ouder worden. Zo vind ik de enigzins meisjesachtige kledingstijl van Dieuwertje Blok heel leuk . Of de stoere , enigzins androgyne stijl van Connie Palmen , ook heel tof.
  Zelf draag ik ( 57) nog steeds wel af en toe een jurk met bloemen en heb niet het idee dat dat mij ‘schattig’ maakt , dat hangt helemaal van de totale ‘look’ af. Sneakers zijn dan weer helemaal niet mijn ding , dus die laat ik graag aan anderen over .

Reacties zijn gesloten.