Kleding die niet past – hoe zie en merk je dat?

Een van de laatste modetrends is de zogenaamde oversized kledingtrend. Het lijkt zo gemakkelijk, je koopt kleding één of twee maten groter. Maar ook oversized kleding moet goed passen. Er is een groot verschil tussen oversized kleding en kleding die slecht past.

Kleding die niet past - hoe zie en merk je dat?

Een fabrikant maakt een kledingstuk maat 42 en wil dat er zoveel mogelijk vrouwen in passen. Of je nu 1.65 cm of 1.75 cm bent. Gezegend bent met een kleine of gemiddelde borsten, smalle heupen of juist ronde heupen hebt. Hoe merk je dat een kledingstuk niet past? Voor jou niet het goede model heeft? Lees hier mijn tips waar je op kunt letten.

Gekleed gaan in oversized kleding is een modetrend. En je weet dat je niet aan alle modetrends mee hoeft te doen om er toch ‘modern’ uit te zien. Kleding moet op de eerste plaats passen bij jouw bodytype.


Te strakke kleding maakt je dikker dan je bent, maar oversized kleding maakt je voor het oog niet slanker. Dit omdat te grote kleding je lichaamscontouren niet volgt. Heb je bijvoorbeeld grote borsten dan hangt de kleding vanaf dat punt recht naar beneden, volgt niet de smallere delen onder je borsten. Als kleding niet goed past geeft het jou niet dat uiterlijk waar je op hoopt.


Hoe weet je nu dat een kledingstuk te groot of te klein voor je is of eenvoudig een slechte pasvorm voor jou heeft? Kleding die niet past, merk je zo:

  • Een jas is een behoorlijk grote uitgave en alleen al om die reden moet hij perfect passen. Vaak zie ik jassen die te strak om de heupen zitten en daardoor opkruipen. Een te strakke jas is nooit een goed idee. De stof rekt onnodig uit, de jas raakt daardoor uit model. Je kunt als het wat kouder wordt er niet een extra laagje onder dragen. Voel je een lichte druk op je heupen of rug? Of knelt hij in je oksel of op je bovenarmen? Pas dan een maat groter.
  • Oversized jassen en blazers mogen dan trendy zijn, op de plek van je schouders mag er geen loze ruimte zitten. Je ziet bij deze twee blazers wat ik bedoel. Bij de beige blazer zorgt een schoudervulling ervoor dat er geen ‘lucht’ zit tussen de schouder van het model en de aanzet van de mouw. Wat bij de lichtblauwe blazer wel het geval is.

  • De zoom van een rok moet recht lopen. Check of de zoom van de rok aan de voorkant niet lager hangt. Als je ronde billen hebt is dit een bekend probleem. Omgekeerd kan bij een plat zitvlak en een buik de rok aan de achterkant lager hangen.
  • De rok mag niet te nauw zijn op taillehoogte. Je moet er nog een hand (of een trui) bij in kunnen steken en de rok moet gemakkelijk kunnen draaien.
  • De rok mag niet opschuiven als je gaat zitten. Als er een luchtbel ontstaat ter hoogte van je liezen dan is is de rok te nauw.
  • Bij een overhemdblouse – ik heb het over het klassieke model- moeten de schoudernaden precies op je schouder zitten. Dus niet naar voren of naar je rug schuiven. Kan het bovenste knoopje gesloten worden zonder dat jij in ademnood komt? En als jij je armen naar voren steekt mag er geen spanning op je rug of schouders ontstaan. Ter hoogte van je borsten moet de knoopsluiting recht naar beneden hangen. Ontstaan er plooien vanaf je oksel naar knoopsluiting en gaat de stof wijken ter hoogte van je borsten? Dan is de blouse te klein voor je.
  • Bij een jurk kun je mijn tips voor de rok én de blouse toepassen. Kruipt de jurk omhoog, hangt de zoom gelijk en is hij ruim genoeg in je taille. Trekt hij ter hoogte van je borsten. Een jurk kan ook te lang of te kort voor je lichaamslengte zijn. Zit de taille op jouw natuurlijke taille. Als de taille te laag zit dan heb je ook kans dat de halsuitsnijding te laag is en/of de halslijn niet mooi aansluit op je decolleté. Ben je te lang voor dit model jurk dan zit je taille te hoog en knelt hij bij je armsgaten.
  • Bij een broek/jeans kun je letten op ongewenste plooien bij je kruis. Ik heb daar al dit bericht over geschreven. Als je bij een skinny ziet dat er plooien in je knieholte en op je kuit ontstaan dan is de pijp van de broek te smal voor je.  Als kleding niet past, probeer dan eens een ander model, zoals bijvoorbeeld de straight jeans met een rechte pijp.

Eén gedachte over “Kleding die niet past – hoe zie en merk je dat?”

  1. Dag Lida,
    Wat een interessant artikel. De wijdere modellen sieren weinig vrouwen. Ik heb vaak de indruk dat de winkeliers ook niet tevreden zijn met de vormloze kledingstukken. Je tips zijn een extra hulpmiddel om kritisch te kijken bij elke aankoop.
    Ik ben één van je dankbare lezerspubliek die wekelijks uitkijken naar je leerrijke tips.
    Bedankt.

Reacties zijn gesloten.