Een kleine garderobecapsule maak je zo met je Personal Color Card

Als je met weinig kleren veel combinaties wilt kunnen maken is een kleine garderobecapsule handig. Maar ook voor een vakantie je koffer wilt pakken Oefening in kleurencombinaties maken met je Personal Color Card.

Een kleine garderobecapsule maak je zo met de Personal Color Card

Misschien denk je nu, als je de titel van dit bericht leest, daar heb je haar weer met haar garderobecapsule. Je hebt gelijk, ik heb al veel vaker over dit onderwerp geschreven. Je kunt namelijk op veel manieren naar kleuren kijken en hoe ze te combineren tot een kleine garderobecapsule. Ook als je nog nooit een kleurenanalyse hebt ‘ondergaan’.

Wat ook het geval kan zijn – als je wel een kleurenwaaier hebt – dat je met die waaier aan kleuren niet weet waar te beginnen. Een kleurencombinatie maken zou niet moeilijk moeten zijn, want alle kleuren van je kleurenwaaier passen immers bij elkaar. Je gaat nooit de mist in. Maar de veelheid aan kleuren die je kunt dragen vereist toch een bepaalde aanpak. Het voordeel van een Personal Color Card is dat je alle kleuren als een schilderijtje naast elkaar ziet. Als je er één kleur uithaalt, zie je in een oogopslag hoe mooi deze kleur bij de andere kleuren van dit palet staat. En dan wordt het gemakkelijker om een paar kleuren te kiezen die jij jezelf heel mooi vindt staan. Bijvoorbeeld de  kleur die je oogkleur versterkt.

Bepaal eerst welke neutraal je als basis voor je garderobecapsule wilt nemen. Dat kan een neutraal zijn die overeenkomt met je haarkleur bijvoorbeeld.  Jouw neutralen vind je op je PCC onder de pastels/lichte kleuren. Maar je kunt ook een basiskleur als neutraal nemen, op voorwaarde dat die wel in een vergrijsde versie is. Lees Ook een basiskleur kan een neutraal worden.  Voorbeelden hiervan zijn Dusty Blue en Fair Green

Vervolgens kies je een pastel (bovenaan je PCC) voor een blouse, hemdje of shirtje. In het voorbeeld hieronder is dat lichtroze. En je ziet dat ik licht grijsblauw (jeansblauw) als neutraal heb gekozen.

De vier basiskleuren kun je voor een trui, shirtje, vestje of een broek  gebruiken. Ik raad je aan voor je kleding het aantal basiskleuren te beperken tot drie of zelfs twee. En een andere basiskleur voor je accessoires, zoals een tas of oorbellen.

Heb je een dessin waarin ook een paar van jouw basiskleuren zitten? Dan krijg je nog meer combinatiemogelijkheden. Ik heb hier gekozen voor willekeurige kledingstukken. Jij kunt de rok vervangen door een lange broek van travelstof of een blousje bijvoorbeeld. Maar ook een jurkje biedt veel mogelijkheden als je naar een zonnig oord gaat.

Oefening in outfits maken – Probeer met de kledingstukken die je hieronder ziet in gedachten eens een aantal outfits te maken.  Tot hoeveel combi’s kom je?

Een kleine garderobecapsule maken met je Personal Color Card

Een kleine garderobecapsule maak je met je Personal Color Card – Ik heb een paar voorbeelden gemaakt. Staat jouw Personal Color Card (PCC) erbij? Dan heb je geluk, want voor alle kleurtypes zoiets maken lukt mij niet. Ik hoop dat je nu beter begrijpt hoe je te werk kunt gaan. Eerst een neutraal kiezen (die hangt misschien al in je kast), dan de lichte kleur/pastel en vervolgens je kast induiken om de basiskleuren te kiezen.

Een kleurencombinatie maak je zo met de Personal Color Card

Een kleine garderobecapsule maken met je Personal Color Card

 

Een kleine garderobecapsule maak je zo met je Personal Color Card
Met het turquoise truitje heb je alweer een andere outfit. En wat denk je van een blouse met dessin (olijfgroen met rood en geel) op die donkergroene broek en een rood of geel vestje erbij?

Als laatste tip: voor een vakantiegarderobe naar een zonnig land  kun je ook een pastel als neutraal gebruiken. Denk dan aan een witte of ivoorkleurige broek of jasje.

 

7 gedachten aan “Een kleine garderobecapsule maak je zo met je Personal Color Card”

 1. Toch weer een heel interessante benadering, dankjewel Lida !
  Wel een vraagje : op mijn PCC kaart 56 licht-koel-fris vind ik het moeilijk om te onderscheiden waar precies de neutralen eindigen en de basiskleuren beginnen, en ook waar precies de basiskleuren eindigen en de accentkleuren beginnen. Ik zie het gewoon niet. Kan je me hier even bij helpen ? Het onderscheid tussen pastels en neutralen is wél zeer duidelijk.
  Groetjes
  Hilde

  1. Het loopt inderdaad wat in elkaar over, maar in je KLOA staat welke neutralen jouw goed staan, Hilde! En wat de accentkleuren betreft die staan niet apart op de PCC. Want het zijn kleuren die net wat anders zijn. Lees mijn bericht hierover maar eens.

 2. Superleuk en handig Lida, ik denk dat ik het snap! Neutrale kleur in mijn geval een warm beige kleur (kleur van mijn haar) licht camel, en dan een pastelkleur bovenin mijn kleurkaart voor een top. En dan 2 of 3 basiskleuren bv middenbruin en olijfgroen, en dan rozerood bv voor een accessoire of lippenstift.

 3. Beste Lida, de rode tas is uitverkocht! Heb je misschien een alternatief gezien in je zoektocht? We gaan volgende week naar Baskenland en hij was leuk geweest bij mijn kleding en trenchcoat. Blijkbaar vonden meer mensen dat!

  1. Kijk even wat voor merk het is en zoek via Google waar ze dat merk nog meer verkopen, Lucy!

   1. Beste Lida. Dank boor het advies. Dan komt de tas inderdaad te voorschijn. Maar alleen in andere kleuren. Hij was gewoon te leuk!
    Groet Lucie

 4. Dit vond ik echt een fijne en duidelijke uitleg. Altijd goed als je PCC erbij staat! De mijne is kaart 20. Door het woord DIEP raak ik nog wel eens in de war, omdat ik moet kijken naar medium kleuren. Soms gaat het goed, maar ook nog wel eens mis…… Mocht er nog eens zo’n uitleg komen dan hoop ik dat kaart no.20 erbij zit!

Reacties zijn gesloten.