Ik ga het nu niet hebben over hoe je een garderobecapsule begint, maar of het wel iets is voor jou. Er zijn namelijk meer manieren om over te gaan op slow fashion dan alleen het garderobecapsule-concept te omarmen.
Het garderobecapsule-concept staat volop in de belangstelling*. En dat is goed nieuws, want steeds meer vrouwen beseffen dat je niet meer achter de laatste trends hoeft aan te hollen om er goed uit te zien. Het zijn de zegeningen van het individualisme, een eigen stijl wordt gewaardeerd. Maar ook het besef dat het zo niet langer kan, een kast vol kleren en het verlammende gevoel dat je niets hebt om aan te trekken. Meer oog voor het milieu hebben en niet langer de laatste trends kopen bij ketens als H&M, Zara en Primark (fast fashion), maar willen investeren in kwalitatief betere kledingstukken waar je langer mee doet: slow fashion.
Begrijp mij niet verkeerd, ik ben een groot voorstander van garderobecapsules, maar niet elke vrouw kan ermee uit de voeten. Wil je een kleine overzichtelijke garderobe, waarvan alle kledingstukken met elkaar combineren? Die je ’s ochtends weinig hoofdbrekens kost? Dan is een garderobecapsule hét ideale concept voor jou. Maar wil je meer kunnen variëren, omdat jouw stemming van dat moment bepaalt hoe je te voorschijn komt, dan ben je misschien niet een vrouw voor het garderobecapsule-concept.
Vragen die jij jezelf kunt stellen:
- Hoeveel kledingstukken draag jij regelmatig. Is dat meer of minder dan 30 stuks?
- Draag je minder dan 30? Het verschil tussen een kleine garderobe en een garderobecapsule is dat je met een garderobecapsule meer combinatiemogelijkheden hebt.
- Als je meer dan 30 stuks draagt, kun jij jouw persoonlijke stijl dan in één zin beschrijven?
- En als je dat kunt, hoeveel van jouw kledingstukken voldoen aan die stijl? Verwijder eens alle kledingstukken uit je kast die niet passen bij jouw persoonlijke stijl. Hoeveel kledingstukken houd je over? Lees mijn blog Kleding die jouw taal spreekt.
- Als je niet in één zin je persoonlijke stijl kunt verwoorden, dan raad ik je aan eerst te onderzoeken wat je persoonlijke stijl is voor je nieuwe kleren gaat kopen.
De voordelen van het garderobecapsule concept. Wat zijn de voordelen als je je garderobe minimaliseert tot een zeker (laag) aantal? Dit in vergelijking met je elke dag aan te kleden vanuit je huidige kledingkast?
- Vanuit een garderobecapsule is het veel gemakkelijker keuzes te maken. Omdat er minder verschillende kledingstukken zijn om je druk over te maken of die wel bij elkaar staan. In een garderobecapsule past immers alles bij alles.
- Het kan een leuke uitdaging zijn om een maand lang (of langer) met 12 of 13 kledingstukken te doen, omdat je dan ontdekt hoeveel combinatiemogelijkheden jouw kledingkast biedt. Lees mijn blog Het 13 is soms 31 garderobeplan
Als het garderobecapsule-concept niets voor jou is? Hoe kun je in dat geval je kledingkast optimaliseren? Je kunt van dezelfde ’trucjes’ gebruik maken die je ook voor het opbouwen van een garderobecapsule gebruikt. Zo kun je je garderobe opbouwen rond een kleurenschema. Je kunt gebruik maken van outfitformules om meer combinatiemogelijkheden te creëeren. Je kunt je kledingkast ontdoen van alle kledingstukken die niet jouw persoonlijke stijl weerspiegelen.
Het enige verschil met een garderobecapsule is dat, in plaats van te beslissen hoeveel stuks je uiteindelijk in je kast wilt hebben, je een meer flexibele aanpak hebt. Je alleen streeft naar een garderobe waarin alles wat je nodig denkt te hebben aanwezig is, zowel passend bij je persoonlijke stijl als je leefstijl.
Maar waar je ook voor kiest, als je vanuit niets begint, het startpunt is een basisgarderobe met kleding in kleuren uit jouw persoonlijk kleurenpalet, in modellen die bij je bodytype én bij jouw persoonlijke stijl passen.
*Dit bericht is eerder verschenen op mijn blog (september 2017)
Lees ook:
Beste Lida,
Ik zie in garderobe capsules altijd het leren jasje terugkomen als onmisbaar item. Zijn hier ook alternatieven voor?
Ik vind een leren jasje voor mij te mannelijk en ook te jeugdig ( ik ben 66)
Ik snap het helemaal, Lilian. Een suède jasje is eleganter, maar je kunt natuurlijk ook een gewatteerd jasje ervoor in de plaats kiezen.
Ook toevallig ben op pinterest ook aan het rondkijken voor een capsule warobe, vind het toch lastig om met een basis te beginnen en vind het dan ook zo saai. Heb je misschien nog tips? Groetjes Els
Tja, daarvoor heb ik dit bericht ook geschreven, Els. Dat niet iedereen met het garderobecapsule-concept uit de voeten kan. Wil je toch met een garderobecapsule beginnen? Lees mijn blogs over garderobeplanning (zie categorieën in de sidebar). De basis is altijd jouw goede kleuren en kledingmodellen. Heb je die kennis niet dan blijft het moeilijk om met een garderobecapsule te beginnen.
Bedankt voor de heldere uitleg die je ons weer hebt gegeven. Ik kijk iedere week uit naar je tips, en denk altijd aan het vele werk je erin steekt met opzoeken en uittypen. wij kunnen dan thuis aan de slag in onze garderobe. Nog een fijn weekend voor jou en je gezin. Rita
Leuk dat je reageert, Rita, en fijn dat mijn tips een positieve bijdrage voor je hebben. Ik doe het graag. Mg, Lida
Dit concept komt steeds vaker voorbij. Nu ik dit zo lees en nog even wat voorbeelden opgezocht heb, kom ik tot de conclusie dat garderobecapsule niet bij me past. Of ik moet echt gaan puzzelen.
Ik houd echt van kleur! En ik heb dus veel verschillende kleuren kledingstukken, die onderling niet of lastig te combineren zijn. Hooguit een jasje die ik op 2 jurken kan dragen.
Echte basiskleren (zoals anderen dat noemen) heb ik niet. Geen zwarte jurk of broek, geen crème of zandkleurige kleding, spijkerbroek of spijkerjasje.
Mijn basiskleding is een rood jurkje, waar ik 2 of 3 verschillende jasje op kan dragen.
Ik blijf erover nadenken! Bedankt voor het artikel.
Jouw rode jurkje is een basiskleur (zoals ik dit aanduid). Basiskleuren zijn alle kleuren die we kennen van de regenboog en de kleurencirkel. Neutralen heb je niet in je kast, maar als jij je aan je persoonlijk kleurenpalet houdt kun je ook alle basiskleuren met elkaar combineren, Margriet!
Bedankt voor je reactie.