Waarom wat meer betalen niet slecht is voor je portemonnee

Op het eerste gezicht zie je geen verschil en je vraagt je af waarom je zoveel geld neer moet tellen voor een eenvoudig zwart T-shirtje. Ontdek hoe dat verschil in prijs ontstaat. Dat wat meer betalen uiteindelijk goedkoper is.

Wat meer betalen is goed voor je portemonnee

Je wilt een zwart T-shirtje. Bij de discount betaal je daar € 9,50 voor, even verderop € 14,50 en in een winkel met merkkleding zie je zelfs € 29,50 op het prijskaartje staan. Je denkt bij jezelf ‘ik ben toch niet gek om zoveel voor een simpel T-shirtje te betalen’ en besluit dat shirtje van € 9,50 te kopen. Je bent goed geslaagd voor weinig geld en dat geeft een fijn gevoel. Maar of dat fijne gevoel blijft?

Een stof heeft voorbehandelingen en nabehandelingen nodig. Een stof moet eerst voorbehandeld worden voor je er een kledingstuk van kunt maken. Wil je een zwart T-shirt maken, dan moet de stof geverfd worden. Een voorbehandeling zorgt ervoor dat de kleur (de zwarte verf) beter door de stof wordt opgenomen. Goedkope kledingmerken slaan die voorbehandeling vaak over. Een goedkoop T-shirt blijft daardoor vaak maar kort echt zwart. Als deze voorbehandeling wordt overgeslagen is de stof niet geschikt om de verfstoffen goed op te nemen.

Spoelen is een nabehandeling. Spoelen zorgt ervoor dat de losse pigmenten van de verfstoffen verwijderd worden, zodat dat niet in de wasmachine bij jou thuis gebeurt. Een andere nabehandeling is het voorkrimpen van de stof. Door voorkrimpen krimpt het kledingstuk bij het wassen niet of nauwelijks meer. Nabehandelingen worden door goedkopere merken vaak ook overgeslagen.

Voor- en nabehandelingen zorgen voor prijsverschillen tussen kledingstukken. Daarom kost dat ene T-shirt €9,50 en het andere €29,50. En dat komt niet door, zoals veel mensen denken, je voor de merknaam van dat duurdere T-shirt  betaalt. Maar alleen door het aantal voor- en nabehandelingen. Een bekend kledingmerk, zoals MarcCain, gooit zijn goede naam heus niet te grabbel door kwalitatief slechte kleding te maken.

Hoe meer behandelingen een stof ondergaat hoe duurder het kledingstuk wordt. Het kledingstuk blijft ook na meerdere keren dragen zijn kleur en pasvorm behouden. En dan kun je je afvragen wat je beter kunt kopen. Een goedkoop T-shirt, dat je waarschijnlijk al na drie maanden moet vervangen. Omdat het niet meer zwart is en is gekrompen of gaan lubberen. Of dat duurdere shirtje dat misschien wel drie jaar meegaat.

Wat meer betalen is uiteindelijk niet slecht voor je portemonnee. Bedenk voor je een kledingstuk koopt hoe vaak je het zult dragen. Een basisstuk in een neutrale kleur kun je steeds weer anders combineren. Of is het een jurkje dat je waarschijnlijk maar één keer draagt tijdens een huwelijk ? Lees ook Het kosten per keer principe

 

Meer lezen?

15 gedachten aan “Waarom wat meer betalen niet slecht is voor je portemonnee”

 1. Dag Lida,
  Dit was een zeer interessant artikel, ik begrijp nu de oorzaak van het prijsverschil. Maar toch ….. ook in de kledingindustrie gaat het om veel geld. Een mooi winkelpand, het loon van de verkoopsters, een drukke winkelstraat en vooral … heel hoge winstmarges voor de eigenaar van de winkel. Ook dat zit in de redenen van het prijsverschil zonder dat er enige kwaliteit mee gemoeid is. In Vlaanderen noemt men dat « platte commercie ».
  Maar je artikel was fijn om te lezen. Bedankt.
  Groeten,
  Diane

 2. Hoi Lida,
  Ik begrijp je uitleg maar vind het lastig om te weten welk merk dan wel die voor – en nabehandeling doen.
  Hoe zou je dat kunnen zien, behalve aan de prijs?
  Alvast bedankt voor je antwoord,
  Groetjes Christien

  1. Je kunt het verschil vaak ook voelen, Christien, maar wat Josée in haar reactie hieronder schrijft is ook een kenmerk van een goed shirt. Dat de naden recht lopen en je het shirt daardoor na een wasbeurt mooi kunt opvouwen. Ook de afwerking van de naden en hoe de halslijn is afgewerkt zijn punten waar je op kunt letten.

 3. Is er ook een relatie met de kwaliteit van de stof? Ik ben nog steeds zoekende naar shirtjes waar niet na 3x dragen gaatjes in ontstaan ter hoogte van mijn navel. Dat gebeurt vooralsnog in goedkope en duurdere shirts..

  1. Draag je een riem bij je broek? Daar ontstaat vaak gaatjes door, Ilse. De gesp is dan de oorzaak.

   1. Niet alleen de gesp zorgt voor gaatjes. Ook het puntje van de taille band. Dat steekt altijd beetje uit en schuurt dan over de stof.

  2. Die gaatjes kunnen ook ontstaan
   Als je ergens tegenaan staat zoals n balie op mijn werk, of door de riem, die ik soms draag.
   Bij was dat zo n tenminste.
   Groet Sandra

  3. Daar zit ik dus ook mee. Draag geen riem. Ook in de duurdere kleding komen soms na een paar dagen al gaatjes. Jaren terug had ik daar geen last van

 4. Goedemorgen Lida,

  Mooie en duidelijke uitleg en de vorige reactie oa van Ilse is ook voor mij heel herkenbaar. Ik heb gemerkt dat het dragen van de gordel in de auto ook debet is aan de gaatjes in goedkope en duurdere t-shirts. (Het shirt schuurt door de druk van de gordel op het harde gedeelte van de broek waar de rits en de band zit) Ik haal het shirt nu altijd onder de gordel vandaan. Dat scheelt wel iets, misschien een tip.

  Verder vind ik het voordeel van duurdere shirts dat ze bij de productie ook “recht van draad “ op het patroon zijn gelegd en ze trekken om die reden niet krom na het wassen maar blijven mooi in vorm.

  Hartelijke groet, Josée

 5. Zeer interessant artikel en ik heb al ondervonden dat dit vaak juist is. Wat de gaatjes in de stof betreft heb ik ooit gelezen dat de kwaliteit van stof ook kan verschillen als ze enkelvoudig of dubbel gebreid is. Maar dat kan je als consument niet zien…

 6. Dank voor dit artikel, Lida, het is belangrijk om hier bewustzijn over te creëren.
  Ik heb 2 tips: ik koop basic shirts al jaren bij the sting en ik vind het echt hele goede kwaliteit: gaat lang mee, kleur en vormvast, lekkere elastische stofvan katoen, tegenwoordig zelfs van bio-katoen! En dat terwijl ze helemaal niet duur zijn. ( 13 euro voor een t-shirt). Zal iemand anders er de prijs voor moeten betalen vraag ik mij af of is dit echt mogelijk?
  Andere tip: gaatje in shirts ontstaan inderdaad vaak door schuren over iets scherps, zoals een riem, maar ook over de knoop! Ik kreeg ooit de tip om de knoop met plakband te beplakken. Bij mij hielp dat goed, het plakband blijft jaren zitten, ook met wassen.
  Groetjes!

 7. hartelijk dank voor dit weer zeer interessante artikel. Nu is onlangs bij de Ter Stal een kledinglijn uitgebracht in een travel stof. Is er bij travel stof ook een verschil in kwaliteit? De travel stof van Ter Stal is namelijk vele malen goedkoper dan die van Studio Anneloes. Alvast hartelijk dank voor de reactie.

Reacties zijn gesloten.