De toverkracht van accessoires – je uitstraling

Met goedgekozen accessoires onderstreep je niet alleen je individualiteit, maar maak je van een eenvoudige outfit snel iets bijzonders.

De toverkracht van accessoires - je uitstraling

Een eenvoudig jurkje kun je met de juiste accessoires er niet alleen duurder uit laten zien, maar ook omtoveren van casual naar feestelijk. Daarentegen kun je met de verkeerde accessoires een dure outfit ruïneren. Dat is de toverkracht van accessoires. 

Onder accessoires versta ik:

 1. schoenen
 2. handtassen
 3. (zonne-)brillen
 4. sieraden
 5. sjaals
 6. poncho’s
 7. hoeden
 8. riemen
 9. kousen en sokken
 10. haarversieringen

Poncho voor binnen en buiten


De toverkracht van accessoires – ze helpen je met
:

 1. je pluspunten te accentueren en je minpunten te camoufleren
 2. oudere kledingstukken te updaten en een kledingstuk geschikt te maken voor een ander seizoen
 3. er jonger uit te zien en je jonger te voelen – het gebruik van trendy accessoires is een geweldige manier om te laten zien dat je nog bij de tijd bent zonder dat je een fortuin kwijt bent.
 4. er uit te zien zoals je wilt, bijvoorbeeld elegant, sophisticated, zakelijk, casual, grappig, artistiek etc.
 5. een outfit snel om te toveren van zakelijk naar casual en vice versa door je accessoires te verwisselen. Zo kun je je zakelijke outfit omtoveren tot een feestelijke outfit voor een avondje uit, door je handtas te vervangen voor een avondtasje, je dichte pumps voor een elegant sandaaltje enz.

Handtas

Hoe kies je je accessoires:

Als we kleding kopen vergeten we vaak hoe we het zullen combineren tot we het thuis voor de spiegel aantrekken. Dan ontdekken we dat er nog iets ontbreekt aan het geheel. Accessoires die we nog in de kast hebben geven niet het gewenste resultaat. Het is dus een goed idee voordat je een kledingstuk koopt te bedenken hoe je het wilt combineren. Als je gaat winkelen voor accessoires, zul je net als bij je kleding, de meest flatterende looks vinden als je begrijpt welke kleuren en stijlen jou het beste staan. Neem de kleding waarbij je accessoires zoekt altijd mee. En als je de toverkracht van accessoires wilt gebruiken houd dan de volgende drie punten in gedachten:

 1. Accessoires moeten harmoniëren met je outfit. Hiermee bedoel ik dat je schoenen en handtas iets gemeen moeten hebben met je kleding. Dat kan de kleur zijn (een min of meer zelfde kleur of juist een andere kleur die wel een verwantschap moet hebben, zoals koel of warm, gedempt, helder, maar ook licht, medium of diep), de zwaarte van het materiaal, de textuur of een ander stijl- of ontwerpdetail. Een voorbeeld: als je een luchtig zomers jurkje draagt combineer je dat met een elegant sandaaltje in plaats van met een dichte pump in een donkere kleur. Hetzelfde geldt voor de tas; kies een tas in een licht materiaal en in een lichte kleur. Of als je van pumps houdt in een opvallende kleur laat die kleur dan terugkomen in je top om een geheel van je uiterlijk te maken. Dit heet visueel groeperen.
 2. Accessoires moeten onderling harmoniëren. Bijvoorbeeld een zilveren gesp aan je riem en zilverkleurige studs in je tas en schoenen. Wees ook niet te voorzichtig, je mag afwijken van de ‘regels’ om een niet al te braaf beeld neer te zetten.
 3. Accessoires moeten passen bij de schaal van je lichaam. Het is altijd het mooist voor je accessoires een formaat te kiezen dat overeenkomt met de schaal van je lichaam. De schaal van je lichaam wordt bepaald door je lengte, gewicht en botstructuur. Als je een klein bent met een smalle botstructuur (kleine schaal) kies je kleine tot medium accessoires. Ben je daarentegen lang en heb je zwaardere botten dan zullen gemiddeld tot grote accessoires het beter bij je doen. Na een STOA weet je welk formaat accessoires jou het mooiste staan.