Het is geen kunst maar een wetenschap

Ben je soms jaloers op vrouwen die moeiteloos de leukste kledingcombinaties maken en er altijd goed uitzien? En vraag je je af hoe ze dat voor elkaar krijgen?

er goed uitzien is geen kunst maar een wetenschap

Als je het boek van Misja Beijers ‘Oog voor stijl’ leest ontdek je dat de vrouwen die zij heeft gefotografeerd bijna allemaal zijn opgegroeid in een milieu waarin veel aandacht voor kleding was. Kennis van kleding en gevoel voor kwaliteit werden vaak al van jongs af aan van moeder op dochter overgebracht. Het plezier om je mooi aan te kleden begint dan vaak al op je vijfde en eindigt nooit. Voor de buitenwereld lijkt het alsof deze vrouwen de kunst verstaan zich moeiteloos stijlvol te kleden.

Maar als de omstandigheden waarin je bent opgegroeid heel anders zijn, je als meisje geen broek mocht dragen bijvoorbeeld en dat nu wel graag wilt doen. Of dat ‘aandacht aan kleding besteden’ iets was van ‘er zijn belangrijker zaken dan met je uiterlijk bezig te zijn’. Of dat er simpelweg geen geld voor kleding was en je altijd afdankertjes moest dragen. In deze situaties krijg je niet spelenderwijs de kennis en het plezier om je mooi te kleden mee.

Er goed uitzien is geen kunst maar een wetenschap

Als je door je opvoeding of thuissituatie geen of weinig idee hebt hoe jij jezelf het beste kunt kleden, kun je die ‘kunst’ leren. Want je stijlvol kleden is geen kunst maar een ‘wetenschap’. Weten welke kleuren je mooi staan, weten welke kledingmodellen jouw figuur het beste doen uitkomen en weten welke stijl van kleden bij jouw karakter past.

Je ziet het pas als je het doorhebt – Hoe meer kennis je hebt van je kleuren, je bodytype, je proporties en je lichaamstype hoe gemakkelijker het wordt er altijd goed uit te zien. Als je weet waar je op kunt letten als je in de spiegel kijkt, krijg je door waarom je dat bewuste kledingstuk niet graag draagt. Je gaat met andere ogen kijken. Naar jezelf, maar ook naar anderen. Dit hoor ik namelijk vaak van mijn klanten na een kleur-en stijladvies ‘Ik zie nu ook bij andere vrouwen hoe het beter kan’.

Meer lezen?

5 gedachten aan “Het is geen kunst maar een wetenschap”

 1. Wat leuk Lida, dat je mijn boek Oog voor Stijl noemt. Je hebt gelijk, de meeste vrouwen die ik fotografeer en interview hebben het van huis uit meegekregen. Toch ben ik ervan overtuigd dat – mocht je niet tot de gelukkigen horen – er ook veel te leren valt. Door een goed advies van een vakvrouw bijvoorbeeld en van ‘de kunst afkijken’, op straat maar ook op social media en op mijn blog natuurlijk:-) Hartelijke groet, Misja Beijers

  1. Dat ben ik met je eens, Misja. Jouw blog geeft veel inspiratie en ik raad het iedereen aan om te volgen. Ik gebruik de uitspraak van Cruijff ‘Je ziet het pas als je het doorhebt’, omdat ik ervan overtuigd ben dat je meer ziet als je weet hoe je kunt kijken. Ik vergelijk het vaak met een modern schilderij dat mij op het eerste gezicht weinig doet, tot een kenner mij uitlegt hoe ik kan/moet kijken. Dan krijgt het opeens meer betekenis voor mij en geniet ik er ook meer van. Met hartelijke groet, Lida

 2. Dag Lida
  Hartelijk dank voor al je interessante blogs.
  Ik lees ze met aandacht.
  Vraag: zijn je blogs ook in een boekvorm of verschijnt er in de toekomst nog een boek?
  Hartelijke groet,
  Joke van der Wal
  Uelsen(D)

  1. Die vraag wordt mij wel vaker gesteld, Joke, maar ik heb er nu eenvoudig de tijd niet voor. Misschien als ik met pensioen ga? 😉

Reacties zijn gesloten.