Keuzestress – een kast vol kleren maar niets om aan te trekken

Te veel kleding waar je uit kunt kiezen levert keuzestress op. Een gemiddelde vrouw heeft 70 kledingstukken in de kast hangen en daar zijn ondergoed en schoenen niet bijgeteld.

Keuzestress - een kast vol kleren maar niets om aan te trekken

We dragen volgens onderzoek 80% van de tijd 20% van onze garderobe. Dat betekent dat 60% van onze kleding in de kast blijft hangen.
Je kunt het ook anders formuleren: we hebben maar liefst 60% overbodige kleding. Wat dat betekent? Keuzestress! Volgens een Brits onderzoek uit 2009 heeft de gemiddelde vrouw iedere ochtend een kwartier nodig om de juiste outfit uit te zoeken. Vooral vakanties en uitgaan leveren hoofdbrekens op, maar ook op werkdagen probeert een vrouw gemiddeld twee outfits uit voor ze met haar definitieve keuze de deur uitstapt. Als je alles optelt staat een vrouw gemiddeld een jaar van haar leven te dubben voor haar kledingkast. Herken jij jezelf in dit verhaal en wil je nu eindelijk eens minder tijd aan je kleding besteden, maar er wel elke dag goed uitzien? Begin dan met een grondige reorganisatie van je garderobe.

  1. Verwijder alle items die nergens bij passen of niets voor je figuur doen uit je kast. Ze nemen waardevolle kastruimte in en vormen een obstakel op weg naar een uitgekiende garderobe. Vind je het moeilijk om ze weg te doen, bewaar de kledingstukken dan in een doos die je uit het zicht wegzet.
  2. De gemiddelde levensduur van een kledingstuk is ongeveer 5 jaar én het feit dat de gemiddelde modetrend hooguit vier jaar duurt, betekent dat je aan mode onderhevige kleding die ouder is dan vier jaar met een gerust hart weg kunt doen. Ze zullen nooit meer ‘in de mode’ komen, want de ontwikkeling van de stoffen gaat zo snel dat kleding van jaren terug echt niet meer comfortabel aanvoelt. En vergeet niet dat het lichaam van een vrouw tijdens haar leven grote veranderingen doormaakt en het altijd maar afwachten is of dat jasje over vijftien of twintig jaar nog iets voor je figuur doet.
  3. Maak een inventarisatie van je kledingkast, je zult zien dat het je veel inzicht geeft.
  4. Heb je meegedaan met mijn 13 is soms 31 garderobeplan? Dan weet je dat je met een kleine uitgekiende garderobe al heel veel combinaties kunt maken. Vul deze 13 kledingstukken aan met nog eens 20 kledingstukken in de kleuren van jouw persoonlijke kleurenpalet. Hang de overige kleding uit het zicht. Probeer met deze  33 kledingstukken eens drie maanden te leven. Je zult zien dat het je leven aanzienlijk vereenvoudigt. Je garderobe wordt optimaal benut, je wordt creatiever in het bedenken van combinaties en de keuzestress wordt verminderd. Het doel van zo’n driemaandelijks experiment is om uiteindelijk ieder seizoen de beschikking te hebben over een kleine, maar fijne kledingkast vol ’toppers’.
  5. En deze tip heb ik al vaker gegeven: maak foto’s van de combinaties die je bedenkt, print ze uit en hang ze aan de binnenkant van je kast. Je zult zien dat het je heel veel tijd bespaart als je op zoek bent naar het perfecte setje voor werk, sport of uitgaan.

Meer lezen?

Eén gedachte over “Keuzestress – een kast vol kleren maar niets om aan te trekken”

  1. Dag Lida,
    Om nu overal in te ontspullen.. zelf vind ik het fijn wat meer keuze in mijn kast te hebben zodat ik naast seizoen ook per gelegenheid (doordeweeks, wandelen, uitvaart enz) of per emotie/hoe ik mij voel meerdere outfits te kunnen samenstellen. Ook kwa kleur werkt dat zo bij mij. Soms meerdere dagen behoefte aan blauw. Vrijwel nooit rood.. Maar als ik de paar rode stukken niet zou hebben juist dan zou ik keuzestress hebben op mijn “rode” momenten. Kiezen gaat nu bijna altijd vrij vlot. Maar ik snap de strekking van je bericht.

Reacties zijn gesloten.