Welke haarkleur maakt je mooier als je het wilt kleuren?

Welke haarkleur maakt je mooier als je het wilt kleuren?

De drang om onszelf mooier te maken is van alle tijden. Sinds mensenheugenis maken vrouwen zich op en verven hun haar. Maar welke haarkleur maakt je mooier als je je haar een kleurtje wilt geven?

In vroegere tijden werd haarverf gemaakt van fijngemaakte bessen en plantenextracten. In de 17e en 18e eeuw maakten vrouwen gebruik van oliën en poeders om de kleur van hun haar op te lichten

Welke haarkleur maakt je mooier als je het wilt kleuren?Als ik afga op mijn eigen waarneming kleurt 80% van de vrouwen hun haar. De moderne manier van haar kleuren bestaat uit een chemisch proces dat in staat is pigment aan het haar toe te voegen of juist weg te nemen. Om een goede en verantwoorde keuze te maken zul je eerst moeten weten welke kleurstoffen (pigmenten) jou je eigen haarkleur geven. Je eigen haarkleur komt tot stand door melanine. Melanine is in twee vormen te onderscheiden. De ene vorm is verantwoordelijk voor een bruine of zwarte haarkleur, de andere voor rode en blonde nuances in je haar. Jouw haar kan over beide soorten melanine beschikken of het kan zelfs helemaal ontbreken, zoals dat bij grijs haar het geval is.

Welke haarkleur maakt je mooier als je het wilt kleuren? Wanneer je overweegt je haar te kleuren zul je eerst moeten weten welke pigmenten jou je natuurlijke haarkleur geven. Vervolgens bekijken we hoe licht of donker je eigen haarkleur is. Dit noemen we de ‘hoogte‘ van een kleur. Deze kleurhoogte van het haar bepalen we op een schaal van 1 tot 10; waarbij 1 voor zwart staat en 10 voor het lichtste blond.

Vervolgens kijken we naar het contrast in je uiterlijk. Heb je bijvoorbeeld donker haar en een lichte huid dan kan het zijn dat – afhankelijk van je oogkleur –  je een hoog contrast hebt. Vrouwen met blond haar, lichte ogen en een huidkleur die dicht bij hun haarkleur ligt, hebben vaak een laag contrast. Je kunt ook een gemiddeld contrast in je uiterlijk hebben.

Afhankelijk van de mate van contrast in je uiterlijk én je leeftijd kun jij je haar één, twee of zelfs drie tinten lichter of donkerder kleuren.

Een ander belangrijk gegeven is de ondertoon van je haarkleur; heb je een koele of een warme ondertoon in je haar, huid en ogen. Rood, oranje, geel zijn allemaal warme tonen, terwijl blauw en violet als koel beschouwd worden.

Door het correct vaststellen van de natuurlijke haartoon kan een kleurconsult jammerlijke resultaten bij het kleuren van het haar vermijden. Een haarkleuradvies is altijd onderdeel van een kleuradvies

Lees ook: Jouw neutrale kleuren- Kom tot leven met de kleuren die je hebt

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.