Pak zoekt baan – denk je mee?

Op zoek naar een baan pas je je kleding aan op de kledingcode van het bedrijf waar je binnen wilt komen. Maar de email die ik vorige week kreeg zet mij op een heel ander spoor. Want wat doe je als je het omdraait?

Pak zoekt baan

Eveline zoekt een baan waarin ze dit pak, waar ze als een blok voor is gevallen, aan kan. Dat is een heel andere benadering, waar ik jullie hulp bij vraag.

Dit is een bericht van maart 2018. Met name de reacties maken het in mijn ogen interessant om het een keer naar voren te halen.

Beste Lida, Met veel plezier lees ik de laatste tijd uw berichten. Na een periode van weinig aandacht voor mezelf en mijn kleding begin ik nu weer te genieten van mooie kleding.

Op de website las ik het stukje bij imago: “Kleding geeft je identiteit. Het vertelt wie je bent, wat je doet”. Nu ben ik me na 9 jaar dienstverband opnieuw aan het oriënteren op de arbeidsmarkt en toen ik tijdens een shopmiddag tegen een geweldige outfit aanliep dacht ik alleen maar ik wil een baan waar ik deze outfit aan kan! Direct daarna dacht ik, wat zou ik hierover graag met Lida Thiry willen sparren. Ik ben namelijk erg benieuwd wat voor type en werkzaamheden er aan de outfit gelinkt kunnen worden. Is dit een vraag die prikkelt of niet uitvoerbaar? Ik ben erg benieuwd!. Met vriendelijke groet, Eveline

Dit pak zoekt baan:

Pak zoekt baan

Het bewuste pak

Beste Eveline, ik neem je uitdaging aan en laat mijn licht schijnen over je pak zoekt baan.

Kleding waarop je valt zegt iets over jou. Een pak in deze kleur vertelt mij, zonder dat ik jou persoonlijk ken, dat je niet bang bent om op te vallen. Je wilt gezien worden en een baan waarin je met klanten in aanraking komt zou om die reden goed bij je kunnen passen. Als werknemer ben je ook altijd het visitekaartje van je bedrijf of organisatie. Met jouw kleding straal je uit waar jouw bedrijf voor staat. Is het een oud familiebedrijf dat degelijkheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel heeft staan of is het een jong dynamisch high tech bedrijf. Dit pak straalt, dat zul je met mij eens zijn, eerder ‘jong en dynamisch’ uit dan ‘degelijk en betrouwbaar’.

Hoe kleurrijker je kleding hoe meer casual je uitstraling. De kleur, de stof en de snit  maken dat dit pak eerder een casual uitstraling heeft. In een meer relaxte werkomgeving, zoals de zorg (receptioniste, manager kwaliteitszorg) en het onderwijs (docent, directeur basisonderwijs) zou dit pak niet misstaan. Lees mijn bericht Het verschil tussen casual en smart casual. 

Het gaat erom wie het draagt en hoe je het draagt – het verschil tussen draag je dit pak met pumps of, zoals op het plaatje, met roze suède laarsjes. Hangt je haar los of heb je het opgestoken. Ben je licht opgemaakt of naturel. Dit alles maakt een wereld van verschil in welke situatie en baan jij dit pak kunt dragen.
Draagt de kleur jou of draag jij de kleur. Met andere woorden, ben jij zichtbaar in dit pak, staat de kleur jou goed. Je bent zo dapper om mij toestemming te geven je foto te gebruiken en hierop kan ik zien dat de kleur je bijzonder goed staat.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om anders naar je pak en je toekomstige baan te kijken.

Pak zoekt baan

Welk beroep raden jullie Eveline aan? Je mening wordt op prijs gesteld!

14 gedachten aan “Pak zoekt baan – denk je mee?”

 1. Wat vind ik dit een inspirerende post zeg, geweldig! Zowel de vraag als jouw impressie Lida.

  Wat jij schrijft kwam ook meteen in me op; opvallend, aandacht, “ik mag gezien worden”. Ik denk zelf meteen aan een betrekking in het amusement, museum of bibliotheek. Een baan in een theater, een muziek gelegenheid (Jazz of moderne muziek) een café of andere uitgaansgelegenheid, als het maar sociaal is en… ik zou bijna zeggen swingend . 😎

  Overigens, ik dacht in eerste instantie dat de eerste foto van de blonde dame de schrijfster was maar tot mijn verbazing vind ik het zelfs passender bij Eveline met dat mooie rode haar.
  Ik ben heel nieuwsgierig hoe het af gaat lopen en wens je heel veel succes Eveline.

 2. Als eerste denk ik aan gastvrouw, welkomstdame of receptioniste bij een theater, museum of bibliotheek of iets in die strekking.
  De dame en de kleur van het pak stralen vrolijkheid en welkom uit!!

 3. Het pak is netjes, wat respect uitstraalt, maar niet formeel. Daarom dacht ik aan een WMO (zorg) consulent, die keukentafelgesprekken doet bij mensen thuis. Een zakelijk gesprek waarbij je toch heel persoonlijke dingen aankaart.

  Het komt ook door de uitstraling van Eveline. Ze ziet er in dit pak gemakkelijk benaderbaar en vriendelijk uit. Dat kan mensen op hun gemak stellen. Terwijl het opvallende groen zorgt dat ze er wel stáát.

  Leuk hoor Eveline!

  1. Hoi Marjan,

   Zoals ik in mijn reactie schreef werk ik zelf in de zorg (oa vanuit de WMO) en ik snap je associatie met formaliteit. Alleen als WMO-consulent moet je juist náást de cliënt staan en dit pak schept naar mijn idee toch wat afstand. Je moet bij de cliënt in huis zorgen voor een ontspannen sfeer om het te hebben over persoonlijke problemen. Daarom zou ik dit pak niet dragen als WMO-consulent. Maar ik ben het met je eens over wat je zegt over Eveline’s uitstraling.

 4. Ik werk ik de zorg als manager en ik kom regelmatig op scholen, maar ik vind dit pak nog net wat te formeel voor de zorg en onderwijs. In elk geval voor wat mijn ervaring hiermee is. Bij deze outfit denk ik aan iemand die zelfverzekerd is over zichzelf natuurlijk, maar ook over haar bedrijf en wat ze heeft te zeggen/verkopen/over te brengen. Je staat voor wat je bent/te zeggen hebt. Ik zou dus eerder denken aan een baan als vertegenwoordiger, iemand die bedrijven bezoekt namens de eigen organisatie of mensen juist ontvangt, voorlichter, verkoper, of als je een eigen bedrijfje hebt. Dat vind ik hierbij passen.

 5. Eens. Verkoop,gastvrouw, receptioniste, hr medewerker, amusementswereld ja. Teamleider op een school ook. In de zorg past het gevoelsmatig minder. Zeker een wmoconsulent die thuis komt bij de cliënten ziet er mi netjes, toegankelijk en fris uit maar niet opvallend. Want het gaat om de client. Het staat superleuk. Veel succes bij het vinden van een mooie job voor jou en je pak.

 6. Beste Eveline,
  Als ik naar dat pak kijk en naar die foto van het model dat het pak draagt valt het mij op dat het helemaal perfect gestyled is, het past precies en de make-up en t haar zjjn precies goed. Het is geen geheim hoe zulke foto’s tot stand komen. (Stylisten en fotoshop) Als je een pak als dit aantrekt en je bent geen 1.80 m met maat 34-36 wordt het anders.
  Ikweet niet of jij in het dagelijks leven op die manier erbij loopt maar ik denk, en nogmaals dat is mijn mening, dat als dit pak niet precies past, op maat is vermaakt en je haar en make-up niet precies goed zijn dus geen paardestaart, dat het pak met jou aan de haal gaat en je de plank echt misslaat.
  Ik vind de kleur je wel mooi staan, maar ik zou je niet een heel pak in die kleur adviseren.
  Bij dit pak denk ik aan een ledinggevende functie, iemand die heel goed weet wat ze wil en wat ze waard is.
  Als ik kijk naar jou foto zie ik iemand met een hele vriendelijke uitstaling, heel benaderbaar. Niet het type voor dit pak, in deze kleur.

 7. Leuke vraag..Wat straal je!Ik vind het geweldig dat je dit ook laat zien! Mooie kleur voor jou.Geen duidelijk idee wat voor soort werk, de foto is in de paskamer gemaakt denk ik dus het was nog niet af,. ik zie geen schoenen en zo.Maar vooral geniet ervan en blijf stralen..

 8. Ha Eveline,

  Wat een creatieve insteek, deze vraag! Ik kan me voorstellen dat je ergens wilt werken waar je’apart’ en ‘markant’ zijn gewaaardeerd wordt. Misschien iets in de kunsthandel?
  Veel succes in ieder geval!

 9. Hoi.
  Mijn associatie is meteen ‘creatief’. Weet je dat creativiteit ook heel goed van pas komt in een secretaresse/ secretariële functie? Dan bedoel ik niet het standaardbeeld van de zakelijke directie-/bestuurssecretaresse in zwart of blauw. Ik denk meer aan Managementassistente / afdelingssecretaresse in een groot bedrijf / juridisch secretaresse / baliemedewerker / adviserende coach op zakelijk gebied / organisatiedeskundige (beurzen plannen, enzo)/ receptioniste inderdaad ook.
  Veel succes.

 10. Kleurrijk associeer ik met creativiteit, kunst, je niet verstoppen, kortom: in een baan waar jij (ook) een stukje van jezelf moet of mag laten zien.
  In een kunsthandel, een winkel met mooie spullen/kledingwinkel zou je mooi tot je recht komen. Ook in interieurdesign/verkoop.
  Maar wat te denken van kleuterjuf? Tenzij het pak moet worden gestoomd. En een kantoorbaan kan natuurlijk altijd!

 11. Eens met Lena, iets creatiefs, en waar je zelf ook heel blij van wordt. Maar ook enigzinds zakelijk, een adviesfunctie, interieurstylist o.i.d.

 12. Persoonlijk houd ik heel veel van kleur. Zo’n pak zou ook bij mij passen. (wel een rok, maar dat is persoonlijk). Ik zou het gewoon naar kantoor dragen (waar ik nu werk).

  Ik heb in het onderwijs gewerkt. Als het zonnetje lekker zou schijnen, zou ik het ook naar school aangetrokken hebben.

  Ik denk dat het van groot belang is: past het bij jou?! Zo ja, dan kun je het gewoon dragen.

 13. Wat een leuke reacties! Dank jullie wel dat jullie de tijd hebben genomen om te reageren. De gemene delers: een deel persoonlijkheid laten zien en (zakelijk) creatief klinkt herkenbaar. Het pak in kwestie heb ik niet gekocht vanwege de pasvorm maar is een mooie aanleiding geweest om een keer andersom naar kleding te kijken. Op naar de lente! Groet, Eveline

Reacties zijn gesloten.