Jouw vriendin kan er prachtig uitzien in een blouse met een veelkleurig bloemendessin. Terwijl jij, als je die blouse aantrekt, het gevoel krijgt dat het dessin voor jou veel te druk is. Dat heeft te maken met het kleurcontrast wat jij van nature in je uiterlijk hebt.
Dit dessin past bij je kleurcontrast
Zoals je in mijn vorige blog kunt lezen, is het belangrijk dat het licht-donker contrast van het dessin overeenkomt met het licht-donker contrast wat jij van nature in je uiterlijk hebt. En om het nog wat genuanceerder te maken, als je een dessin vindt dat ook nog het goede kleurcontrast voor je heeft, wordt dat kledingstuk een topper. En kun je het met al je andere kleding combineren.
Oda met haar ‘oranje’ haar en blauwe ogen heeft twee kleuren in haar uiterlijk die ook nog eens tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen, de zogenaamde complementaire kleuren. Oda (Flikken Maastricht) heeft daarmee een hoog kleurcontrast in haar uiterlijk. Ze is heel mooi in een dessin met de complementaire kleuren oranje en blauw. Maar ook een dessin met drie kleuren van de drieklank zal haar goed staan. Oda heeft een gemiddeld licht-donker contrast in haar uiterlijk, dus het dessin in deze jurk is perfect voor haar.
Annechien daarentegen heeft een laag kleurcontrast in haar uiterlijk. Haar ogen, haar en huid hebben geen echte kleur (neutraal). Zij is mooi in een dessin dat bestaat uit één basiskleur en een neutraal. Of in een dessin met twee analoge kleuren (wel of niet met met een neutraal). Annechien heeft als diep kleurtype een hoog licht-donker contrast in haar uiterlijk.
Dionne, met haar ‘gele’ haar en blauwgroene ogen, heeft twee kleuren in haar uiterlijk die slechts twee ‘stapjes’ van elkaar verwijderd liggen in de kleurencirkel. Ze heeft daarmee een gemiddeld kleurcontrast en dat betekent dat een dessin voor haar uit twee kleuren van de drieklank kan bestaan. Maar dat ze ook prachtig is in een dessin met twee analoge kleuren. Dionne heeft als licht kleurtype een laag licht-donker contrast.
Neutralen zoals wit, ivoor, marineblauw, zwart, grijs en taupe zijn geen 'echte' kleuren en tellen niet mee. Ze mogen in elk genoemd dessin voorkomen zonder dat ze het kleurcontrast beïnvloeden.
Als je een kledingstuk met dessin ziet en wilt weten of dit dessin past bij jouw kleurcontrast, is het dus belangrijk dat je eerst weet/onderzoekt hoe hoog de contrasten in jouw uiterlijk zijn. En dat kun je hier ontdekken.
Ha Lida,
Hele goede en fijne uitleg.
Toch vind ik het in de praktijk nog moeilijk om toe te passen.
Zeker als je kleuren ook nog gedempt moeten zijn.
Maar ik hoop veel te leren van je blogs en borden op pinterest.
Vaak zijn voorbeelden bij tekst wel verhelderend zodat het” kwartje valt.”
Wat met de kleur van een bril, Lida? Ik ben brildrager en heb zoals foto 1 een laag kleurcontrast, bruin haar, bruine ogen en lichtere huid, en ben een diep koel kleurtype. Kies ik dan best als kleur bril een basiskleur zoals geel, rood, blauw, groen of paars? Of eerder een bril in een neutrale kleur zoals zwart, grijs, wit, marineblauw en taupe? Dat is mij nu niet echt duidelijk.
Dat kan allebei, Valerie. Afhankelijk van of je graag een intense rode kleur op je lippen draagt of dat de bril kleur toevoegt aan je gezicht en je bijvoorbeeld in het zwart gekleed gaat.
Hallo Lida,
Heerlijk om deze blog te lezen. Deze frist weer veel bij me op. 🙂
Een vraag: in je blog zie ik geen voorbeeld van een laag kleurcontrast met een hoog licht-donkercontrast. Heb je daar misschien een voorbeeld van? Ik ben zo benieuwd of mijn theorie over wat Annechien dus het beste zou staan klopt en of ik je blog dus goed begrepen heb… 🙂
Ik geniet altijd van je zondagse mails!
Hartelijke groet,
Linda
Lees volgende zondag mijn laatste bericht in deze serie, Linda!