Trendkleuren voor jouw kleurtype – zo gebruik je ze

Je kunt trendkleuren zo combineren dat ze beter bij je kleurtype passen.

Trendkleuren voor jouw kleurtype - zo gebruik je ze

Twee keer per jaar besteed ik aandacht aan de trendkleuren. Opdat je weet wat er in de winkels komt te hangen. Niet om je te laten kopen, maar om te inspireren. Als je nu denkt ‘er zit niets bij voor mijn kleurtype’ dan laat ik je aan de hand van een paar voorbeelden zien hoe ook jij deze nieuwe kleuren kunt toepassen in je bestaande garderobe.
Trendkleuren voor jouw kleurtype? Zo gebruik je ze …. Of we nu willen of niet, we zullen deze trendkleuren veelvuldig tegenkomen in de nieuwe kledingcollecties en dat kan een gevoel van frustratie geven als je denkt dat er geen trendkleuren voor jouw kleurtype bij zitten. In mijn bericht Kleuren beïnvloeden elkaar heb ik al laten zien dat je kleuren zo kunt combineren dat ze beter bij je kleurtype passen. Een paar voorbeelden:

Voorbeeld 1: Hieronder zie je twee combinaties met Amethyst Orchid. Links zie je dit paars met Cerulean (lichtblauw) gecombineerd. Dit paars kan voor jouw kleurtype te intens zijn, maar kijk wat er gebeurd als je dit paars met zijn monochrome kleur lila combineert. Dit ‘verzachtende’ effect wordt nog eens versterkt doordat het een vergrijsd lila is. Zo kun je een heldere kleur gedempter maken. Het onopvallende dessin van de rok draagt er ook toe bij dat de rechter outfit nu perfect is voor het gedempt-koele kleurtype. Het gedempt-koele kleurtype heeft een laag kleurcontrast in haar uiterlijk en ook dat zie je terug in deze monochrome kleurencombinatie.

Trendkleuren voor jouw kleurtype - zo gebruik je ze

Voorbeeld 2: Op de afbeelding bovenaan dit bericht zie je dat je een rokje met dessin zo kunt combineren dat het beter bij je kleurtype past. De kleur Rust is een intens warme kleur roestbruin en de linker outfit staat dan ook met name goed bij het warm-gedempte kleurtype. Door het jasje te vervangen door een vest in de kleur Burnt Coral wordt de combinatie gedempter/zachter en is nu geschikt voor het gedempt-warme kleurtype.

Vergeet daarbij niet dat de stof ook invloed heeft op hoe een kleur overkomt. Een te heldere kleur voor je komt in mohair of kasjmier vest gedempter/zachter over dan in een trui van glad katoen. Dat is ook het verschil tussen suède en glad leer. Vandaar dat ik voor het warm-gedempte kleurtype een jasje kies in een suèdelook. Ook zie je dat het kleurcontrast in de rechter outfit (analoge kleuren) lager is dan in de linker outfit (rood en groen zijn complementair aan elkaar).

Het kleureninstituut Pantone geeft aan dat je deze trendkleuren het hele jaar door kunt dragen en dat ben ik met ze eens. Eén goed gekozen kledingstuk in een trendkleur maakt dat je weer legio nieuwe combinaties kunt maken met je bestaande garderobe.

Trendkleuren voor jouw kleurtype - zo gebruik je ze
De trendkleuren Lente-Zomer 2021 kun je het hele jaar door blijven dragen

Verder lezen?