We kopen steeds meer tweedehands kleding – de textielcontainer voorbij

Het imago van tweedehands kleding is snel aan het veranderen. Maar weet je wie met name tweedehands kleding kopen? En wat de lockdown dit voorjaar ertoe heeft bijgedragen?

En waarom mijn bericht  Zo maak je een garderobecapsule veel vaker werd bezocht? Tijdens de lockdown dit voorjaar ging Nederland massaal het huis en de kledingkasten uitmesten. De textielcontainers konden het aanbod niet aan. Helaas stoppen mensen ook allerlei ander afval in de zakken met kleding, zodat het textiel niet meer kan worden hergebruikt en wordt verbrand. Ik zag een filmopname van een hal waar de balen weggegooide kleding (alleen van dit voorjaar) tot in de nok lagen opgestapeld. Het trieste bericht erbij was dat slechts 10% van deze ‘vodden’ hergebruikt wordt om kleding van te maken.

Tweedehands kleding

Het goede nieuws is dat we steeds vaker tweedehands kleding kopen én verkopen. Het kopen van tweedehands kleding wordt steeds meer geaccepteerd. Het geitenwollensokken imago is veranderd in een duurzaam imago. Het afgelopen jaar is het aantal tweedehands kledingwinkels in Nederland met maar liefst 7% gestegen (in Noord-Holland alleen al zijn er 454 !). De verwachting is dat over niet al te lange tijd onze kledingkast voor de helft uit tweedehands kleding zal bestaan.

Deze week is de Nederlandse marktplaats voor tweedehands kleding United Wardrobe overgenomen door Vinted. En wie niet weet wat Vinted is heeft onder een steen geleefd of kijkt nooit teevee, want we worden bijna dagelijks om de oren geslagen met hun slogan ‘Draag je ‘t niet, verkoop ‘t dan’. Bij Zalando en Tommy Hilfiger kun je inmiddels je oude kleding inleveren tegen een kortingsbon (deze oud-voor-nieuw regeling is al gebruikelijk bij de aankoop van een nieuwe koelkast als jij jouw kapotte meegeeft), die je kunt inleveren bij de aankoop van een nieuw kledingstuk. Dit is voor hen een manier om klanten te behouden, want ook zij beseffen dat bij consumenten het bewustzijn groeit van de herkomst van kleding en de impact die kleding heeft op het milieu.

De generaties die nu tweedehands kleding kopen zijn jongeren én, misschien opvallend, 60plussers. Deze laatste groep valt voor de betere kwaliteit van oudere kleding. Jongeren willen met name milieubewust winkelen.

Mijn kleindochter in tweedehandsjes

Wat volgens mij een steentje bijdraagt aan de keuze voor tweedehands kleding is de individualisering. Was het bij mijn kinderen op de middelbare school belangrijk dat je de juiste (merk-)kleding droeg om erbij te horen, mijn kleindochter, inmiddels 13 (2020), laat zien dat je origineel mag zijn met tweedehandsjes. Ze heeft voor het eerst kleedgeld en showt mij via FaceTime vol trots haar tweedehands spencer die ze voor 5 euro heeft gekocht. Ze combineert hem met een rokje (van een nichtje gekregen), blouse (vrijmarkt koningsdag vorig jaar), broek (van haar moeder toen die op het VWO zat en die we samen kleiner hebben gemaakt). De schoenen heeft ze voor haar verjaardag gekregen. De jeans en panty zijn nieuw.

We kopen steeds meer tweedehands kleding - de textielcontainer voorbij

Op deze manier is ze onbewust al met een garderobecapsule bezig. Want wat mij dit Coronajaar met name is opgevallen is dat de lockdown ons bewuster heeft gemaakt van wat we nu echt nodig hebben. Dat ook veel jonge vrouwen met een druk leven genoeg hebben van fast fashion en bezig zijn hun overdaad aan kleding en accessoires terug te brengen tot een kleine overzichtelijke garderobecapsule. Overzicht in je kledingkast geeft immers ook ruimte in je hoofd.

Tot slot ....als je kleding hebt die niet de goede kleur of model heeft, neem de moeite om het te verkopen of breng het naar een kringloopwinkel. Maar ga voorbij aan de textielcontainer.

Lees ook mijn bericht Je foute kleding is nog geld waard.

10 gedachten aan “We kopen steeds meer tweedehands kleding – de textielcontainer voorbij”

  1. Toevallig heb ik pas mijn kledingkast helemaal uitgeplozen en ben ik volop aan t verkopen. Tweedehands kleding koop ik al jaren! Zoveel origineler! Wat leuk dat je kleindochter al zo bewust is!

  2. Goeiemorgen Lida,
    vooreerst mijn complimenten voor de kledingsmaak van je kleindochter. Ze lijkt mij nu al je waardige opvolgster. Kinderen/kleinkinderen die van thuis uit zijn opgevoed met kleuren en smaak, zetten dat meestal verder in hun verdere leven.
    Nog een woordje over Vinted : dit is echt een super site om te kopen en verkopen. Vlot in gebruik en afhandeling van de transactie. Ik gebruik deze al enkele maanden om tweedehandskledij en baby accessoires van mijn kleinkinderen te verkopen en dat gaat zeer vlot. De grootste interesse komt nog steeds uit Frankrijk maar ik merk dat stilaan de Nederlanders hun weg ernaar toe hebben gevonden.
    Echt goed dat je een lans breekt voor dit onderwerp, zoals steeds ben je verrassend en veelzijdig. Prettige zondag. Groeten, Diane

    1. Goedemorgen, de reviews over deze site zijn erg slecht. Los daarvan is het geweldig dat tweedehands gelijk staat aan duurzaam hergebruik. Groet , Christine

  3. Al jaren koop ik zo’n 5 a 6 nieuwe kledingstukken per jaar, waarmee ik weer jaren doe. De rest koop ik tweede hands. Ik ben wel kritisch in wat ik koop. Juist omdat ik er nauwelijks geld aan besteed, moet het kloppen. Maar als ik iets heb gevonden ben ik er lang blij mee.
    Het vergt een vooruitziende blik en veel geduld om de juiste tweedehands kleding te vinden. Op tijd kijken naar een nieuwe spijkerbroek of trui. Heel gericht zoeken dus. Als ik iets tegen kom wat raak is (gebeurt niet zoveel helaas) dan neem ik het mee. Af en toe maak ik een uniek kledingstuk zelf. En ik herstel kleding. Vroeger maakte ik veel meer zelf, maar ook toen kreeg ik veel tweedehands kleding, wat me stond droeg ik, met de rest maakte ik anderen blij. Vanzelfsprekende levensstijl. Trouwens bij tweedehands zie je of het kwaliteit is wat je koopt. Gelukkig is het aanbod veel groter dan de laatste 40 jaar. Succes met zoeken.

  4. De kledingcontainers in onze gemeente zijn van de kringloop. Bruikbare kleding wordt eruit gefilterd en verkocht in de kringloopwinkel.

    1. Maar helaas dumpen mensen ook ander afval in die containers, Jean, zoals verfblikken en frituurvet, en wordt veel van de kleding waardeloos. Dus breng liever zelf je kleding naar de kringloop.

  5. Ook Claudia Sträter (op Amsterdam CS) heeft al een paar jaar een aparte hoek met kleding uit vorige seizoenen, meestal 2e hands en ingebracht, maar soms nieuw. Ik koop er graag en veel, goed spul, tijdloos voor een fijne prijs.

  6. Ben zelf fan van eerlijke kleding. Tweedehands of van een verantwoord label. Maar tav Vinted wil ik een ervaring delen. Mijn dochter kocht een tuinbroek waarin een gat bleek te zitten. Aangezien ze niet kon bewijzen dat zij het niet had veroorzaakt, “kon” Vinted niets voor haar doen.
    Als ze hem terugstuurde, kreeg ze haar geld terug, maar was ze wel 2 x verzendkosten kwijt. Ze heeft er dan ook nooit meer gebruik van gemaakt

    1. Mijn tip is: kijk bij de reviews/het aantal sterren dat een verkoopster heeft op Vinted. Als dit goede reviews zijn zit het meestal wel goed met de kwaliteit van de kleding die ze levert! 👍

Reacties zijn gesloten.