Annick’s zoektocht naar de ideale garderobe

Aanleiding voor dit bericht is de e-mail die ik van Annick kreeg. Hoe na een KLOA en STOA de zoektocht naar de ideale garderobe in zijn werk gaat.

Annick’s zoektocht naar de ideale garderobe

Soms ontvang ik nog vragen na ontvangst van het STOA. Dit kan zijn omdat de ontvanger in verwarring is, omdat ze er jaren vanuit is gegaan dat ze het A-silhouet heeft en nu het H-silhouet blijkt te hebben. Of dat de voorbeelden die ik gebruik in het STOA niet passen bij de kledingsmaak van de ontvanger.

Na het STOA weet je welke kledingmodellen bij je bodytype, je lengte en gewicht passen. Welk broekmodellen het goed voor je doen, hoe jij jouw kleuren het beste over je lichaam kunt verdelen of je wel of niet je taille moet accentueren, enz.  Maar ik kan in het STOA geen rekening houden met je ‘smaak’. Ik ken je immers niet, weet niet wat je karakter is, wat voor werk je doet en wat je sociale omstandigheden zijn. Of je van een natuurlijke stijl of een dramatische stijl houdt, bijvoorbeeld. De zoektocht naar de ideale garderobe voor jou kent dus nog een paar stappen die je na het KLOA en STOA zelf kunt nemen.

Toen ik nog stijlconsulten gaf in mijn studio gingen we als eerste samen  aan de slag met het ontdekken van de stijlpersoonlijkheid. Ik liet een vragenlijst invullen en collages zien die ik van de verschillende kledingstijlen heb gemaakt. Ik leerde op deze manier niet alleen snel de klant kennen, maar dit bracht ook bij haar of hem de bewustwording op gang waarom bepaalde kledingstukken, die wel bij het kleurtype en bodytype pasten, toch in de kast bleven hangen.

Annick is, zoals je kunt lezen, zelf met dit onderdeel aan de gang gegaan. Lees hier haar zoektocht naar de ideale garderobe.

Hallo Lida,

De afgelopen maanden had ik meer vrije tijd door de Corona-maatregelen in België. Ik ben aan de slag gegaan met je STOA, KLOA, blog en Pinterest. Ze hebben er voor gezorgd dat nu alles duidelijk is en de puzzelstukjes in mekaar passen. Ik heb een goed beeld welke kleding iets voor mij doet en welke stijl bij mij past. Heel erg bedankt hier voor!

Mijn kasten waren zo vol dat ik het overzicht kwijt was en er waren dingen die niet mooi paste. Ik heb veel dingen op Vinted gezet of weg gegeven. Ik had veel heldere dingen hangen omdat ik in het verleden geanalyseerd ben als winter-type. Van een paar dingen fuchsia dingen kan ik voorlopig nog geen afstand nemen. Als ik iets anders moois tegen kom, zullen deze wel vervangen worden. Onder een vestje, met het juiste sjaaltje,... kan het voorlopig wel maar ik merk dat deze nauwelijks nog draag na je advies.

Na de lockdown zag ik het nog niet zitten om gaan te shoppen waardoor ik enkele maanden niks heb aangekocht. In deze tijd heb ik een aantal apps van ketens op mijn gsm gezet en gekeken wat ik mooi vond en paste binnen je advies, deze zette ik bij favorieten. Omdat ik hier regelmatig op terug kwam, besefte ik wat wel mijn stijl is en wat niet en werden deze eventueel gewist. Deze week ben ik gaan shoppen met een kritische blik. Dat wil zeggen, rechte kleedjes, te wijde bloesjes, truien met vleesmuismouwen of kleuren die niks voor mij doen heb ik laten hangen. De eerste keer kwam ik zonder buit thuis maar ik heb niks gekocht om iets te hebben en waar ik achteraf spijt van heb.

Doordat ik eerst mijn kleerkast georganiseerd had en nagedacht had over de combinaties, wist ik wat er nog ontbrak. Omdat diepe kleuren mij best staan, kon ik al een mooie garderobe voor de herfst samen stellen. Omdat ik met je blogs en Pinterest meer leuke combinaties tegen kwam, zie ik dat ik voor de winter ook genoeg heb hangen. Ik hoop dat er snel platte enkellaarsjes in mijn stijl in de winkel te vinden zijn.

Volgend voorjaar heb ik nog werk met de zomergarderobe (dit vind ik moeilijke als diep gedempt type) maar ik kijk er naar uit om hier mee aan de slag te gaan!

Bedankt voor al je advies op alle fronten! Ik kijk altijd uit naar je blog en dit was een super aanvulling op de rest. Iedere keer als ik die lees, wordt mijn kleerkast nog eens open gedaan om te kijken of het juist zit 😉. Hopelijk ga je hier nog lang mee verder! Vriendelijke groeten van een Belgische fan, Annick

Wat je van Annick kunt leren:

 1. Neem de tijd om mijn adviezen tot je door te laten dringen. Lees ze een paar keer door.
 2. Ruim je kast op en verwijder die kleding die niet meer past bij je kleur- en bodytype.
 3. Ga grasduinen in mijn blogs en op mijn Pinterestborden. Zo begin je mijn adviezen te herkennen.
 4. Ga vervolgens de puzzelstukjes verzamelen en bij elkaar te zetten.* Zoals Annick bijvoorbeeld doet door apps van webshops op je telefoon te zetten.
 5. Alle informatie en afbeeldingen te vertalen naar een compleet beeld van een garderobe die voor jou werkt. Waar je kleurtype, bodytype én stijlpersoonlijkheid tot uiting komt. Maar die ook past bij je sociale omstandigheden (ben je een jonge moeder met een drukke baan of ben je gepensioneerd).
 6. Maak nieuwe combinaties met je bestaande kleding (waarbij je uit je comfortzone treedt en al je creativiteit gebruikt). Maak foto’s van de outfits en maak een lijstje met wat je mist, waarmee jij jouw garderobe aan wilt vullen.

Voor haar zoektocht naar de ideale garderobe heeft Annick de tijd genomen (en gehad dankzij de lockdown). Voor de opbouw van een zeer uitgekiende werkbare garderobe moet je denken aan twee jaar (ja, je leest het goed!). Je doet immers niet alles in een keer weg, maar vervangt de ‘fuchsia dingen’ als je wat beters ziet. En durf ook, zoals Annick, met lege handen thuis te komen na het winkelen. Want van kleding passen leer je ook veel.

*Bekijk mijn Pinterestborden die ik van alle kledingstijlen heb gemaakt. Realiseer je dat je altijd minstens twee kledingstijlen leuk vindt. Dat maakt jou zo uniek. Pin mijn afbeeldingen die jij leuk vindt op een eigen (geheim) bord. Pin ook van anderen. Bekijk regelmatig je eigen stijlbord. Verwijder wat jou uiteindelijk toch niet aanspreekt, maar kijk naar de outfits en kledingmodellen die steeds terugkomen. Zo ontdek jij jouw stijlpersoonlijkheid.

Deze berichten kunnen je ook helpen om je stijlpersoonlijkheid te ontdekken:

6 gedachten aan “Annick’s zoektocht naar de ideale garderobe”

 1. Hallo Lida,
  Leuk dat je mijn reactie gebruikt heb! Hopelijk kunnen anderen hier iets mee doen.
  Je laatste tip is zeker een aanrader!
  Op mijn Pinterest had ik borden over mijn bodytype, kleurtype,…
  Enkele maanden geleden heb ik een nieuw bord ‘moodboard’ gemaakt. Hier bewaar ik leuke outfits op. Omdat ik het moeilijk vond om mijn stijl te vinden (vooral omdat ik platte schoenen moet dragen), heb ik dit een tijdje laten rusten en na het herlezen van alles, dingen gewist. Nu is mijn stijl duidelijk.
  Ik ben het met je eens dat het 2 jaar duurt om tot de ideale garderobe te komen. We hoeven het geld dus niet meteen uit te geven 😉.
  Groetjes, Annick

 2. Jij bent druk bezig geweest,Annick! Net als jij ben ik diep, gedempt, koel geanalyseerd, terwijl ik dacht een helder wintertype te zijn….. dat was wel enigszins een schok. Ik heb er lang over gedaan om mijn garderobe om te turnen. Deze is nu helemaal naar mijn zin. Overigens kijk ik nog steeds regelmatig op mijn Pinterest om in de goede ‘mood’ te blijven. Dat helpt echt. Kleuren die ik veel gebruik zijn blauw, flesgroen, antraciet, Bordeaux en paars.

  1. Herkenbaar, ik heb een STOA gedaan in 2016, heb de pdf op mijn smartphone staan, om bij twijfel af en toe te checken. Meestal is een twijfel van een bepaald silhouet, vaak niet flatteus voor mijn lichaamsbouw, dus miskopen doe ik bijna niet meer. Alleen met kleur, eerst was ik een zomertype en 4 jaar geleden een lichte wintertype, in mijn kleurenkaart zit zwart, waarbij de kleurconsulente zei die in de volgende versie eruit te halen, want zwart is toch iets te hard, voor mij. Zelf vind ik antraciet en navy als donkerste kleur mij veel beter staan. Zwart draag ik wel, maar niet dicht bij mijn gezicht en altijd met wat make-up om er niet vermoeid en bleek uit te zien. Als is de tips volg van je blog ben ik koel en helder in mijn kleuren alleen het contrast begint te veranderen merk ik, wat grijs in mijn haar en mijn huid wordt dunner.

Reacties zijn gesloten.