Een mondkapje – zo maak je er het beste van

Mondkapje - Zo maak je er het beste van

Een mondkapje is inmiddels ook bij ons verplicht als je wilt reizen. Zo zie je  ook met een mondkapje er nog goed uit en maak je er het beste van.

Diane uit België regeerde op mijn vorige bericht met de vraag of ik ook eens over mondkapjes wil schrijven. Nu had ik al, zowel uit Frankrijk als België, van KLOA klanten de (met een smiley gepaard gaande) opmerking gekregen dat ze nu met de ontvangen Personal Color Card een mondkapje in hun goede kleuren kunnen gaan naaien/zoeken. Nu ook bij ons vanaf 1 juni het mondkapje verplicht is, als je met het openbaar vervoer wilt reizen, kan ik er voor mijn gevoel niet meer omheen. Wil je een praktische oplossing dan kun je zelfs van een sok een mondkapje maken. Ik heb al diverse voorbeelden in video’s langs zien komen.

Waar zou een mondkapje aan moeten voldoen als het niet alleen praktisch, maar ook nog een beetje flatteus moet zijn? Die vraag stelde ik mijzelf en dat mijn ideeën aan kritiek onderhevig kunnen zijn, besef ik maar al te goed. Ik heb er immers (nog) geen ervaring mee. Ben jij inmiddels ervaringsdeskundige? Geef dan alsjeblieft je mening onderaan dit bericht.

Zo maak je er het beste van:

 • Het model – Als je brildragend bent beslaat je bril door het dragen van een kapje. Je adem zoekt een uitweg en gaat rechtstreeks naar je bril, met als gevolg dat je bril constant beslaat. Ik denk dat een mondkapje in dit onderstaande model daar iets minder last van heeft dan met een rechthoekig model. Knipmode heeft een patroon ter beschikking gesteld. Een model voor zowel kinderen van allerlei leeftijden, als voor vrouwen en mannen.  Zorg dat het elastiek achter je hoofd langs gaat. Dat spaart je oren en je vermijdt pijnlijke drukplekken. Ook op de website rijksoverheid.nl moet volgens onze premier in zijn persconferentie inmiddels een voorbeeld voor een zelfmaak mondkapje staan. Ik heb het nog niet kunnen vinden.

 • Het materiaal – Neem voor een mondkapje liever katoen dan polyester, dat ademt meer. Katoen heeft ook als voordeel dat je het heter kunt wassen. Bij het coronavirus gaat het voor alle duidelijkheid niet om extra heet wassen (een virus is geen bacterie, zoals in deze video wordt gezegd), maar dat het virus* langdurig met zeep in aanraking komt. Het virus heeft een vetlaagje dat kapot gaat als het maar lang genoeg met zeep in contact komt (lees mijn bericht Handen wassen). En daar kan katoen beter tegen.
 • De kleur – je kunt een mondkapje op dit vlak met een sjaal vergelijken. Een sjaal gebruik je om een bestaand kledingstuk meer bij jouw kleurtype te laten passen. Een sjaal moet perfect passen bij je huidkleur en de aandacht naar je ogen brengen. Om die reden zou ik een stof kiezen die de kleur van je ogen bevat of juist complementair is aan je oogkleur.  De basis van het dessin zou een lichte kleur of pasteltint kunnen zijn die perfect bij je huidkleur past. Hieronder een voorbeeld van een mondkapje dat zowel bij haar kleurtype als bij haar kleding past.
Een mondkapje - zo maak je er het beste van
Foto: www.happymasken.de
 • De diepte van de kleur – je deelt met een mondkapje je gezicht in tweeën. Dat effect versterk je door een kleur te kiezen die niet bij de diepte van jouw kleurtype past. Behoor je tot de diepe kleurtypes dan kun je donkerder gaan dat het lichte kleurtype. Neem je natuurlijke haarkleur als uitgangspunt. Hoe dieper je haar- en oogkleur hoe dieper jij kunt gaan.
 • Het dessin – een klein dessin met een lage densiteit doet het in de meeste gevallen beter dan een ‘vet’ dessin. Het mondkapje bedekt een zeer groot deel van je gezicht en er blijft weinig van jou over als alle aandacht naar het dessin wordt getrokken. Ook kun je kijken of je stof kunt vinden met een dessin dat bij je gezichtstrekken past.
 • Je gezichtsvorm – je creëert met een mondkapje een horizontale of diagonale lijn op je gezicht. Een rechthoekig mondkapje heeft dat meer dan het model op de foto. Heb je een lang gezicht dan is er niets aan de hand, maar heb je een kort gezicht (rond of vierkant) draag je haar uit je gezicht en voeg volume toe bovenop je hoofd. Vermijd te allen tijde een pony (frou-frou, zoals de Vlamingen zeggen).

Wil je een mondkapje kopen, dan zijn er veel mogelijkheden. Fashion Filter bijvoorbeeld heeft een mondkapje voor 35 euro in allerlei dessins en met drie filters. Mocht er niets van jouw smaak bijzitten, dan kun je voor 18 euro een doe-het-zelf-pakket kopen met dezelfde drie filters.

*Mondkapjes kunnen volgens het RIVM een schijnveiligheid geven. De kapjes, die elders worden gedragen buiten de coronacrisis, zijn volgens het RIVM bedoeld om bacteriën tegen te houden. “Virussen zijn kleiner en dringen door zo’n kapje heen.” De (zelfgemaakte) mondkapjes, die wij nu moeten dragen, zijn op de eerste plaats bedoeld om onze medepassagiers enige bescherming te bieden. Gooi hem na gebruik meteen in de was.

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

9 gedachten over “Een mondkapje – zo maak je er het beste van”

 1. Dank je wel Lida voor je actuele bericht.
  Fijn om nog even na te denken over hoe je er in deze Coronatijd toch charmant bij kunnen lopen.
  Als aanvulling over een model voor mondkapjes bij brildragers: ik heb meerdere modellen gemaakt en bij meerdere merkte ik dat beslaan een probleem is. Uiteindelijk heb ik bij de 2 modellen van Burda de oplossing gevonden omdat daar een tunnel in is verwerkt voor een metalen strip, bv bloemdraad. Zo sluit het kapje mooi aan op de neusbrug en wordt beslaan voorkomen. Uiteraard moet het draad bij wassen verwijderd worden.
  Met vriendelijke groet
  Aggie

 2. Mondkapjes gemaakt van rekbare stof zoals T-shirt jersey en sokken zijn in België niet toegestaan volgens de richtlijnen van de Federale overheid. Tegen het snijden achter de oren gebruiken veel mensen de knooplijst van een overhemd. Doe die achter je hoofd en hang de elastiekjes achter de knoopjes. Die kan je indien nodig op jouw maat verplaatsen.
  Voor brildragers kan je een “neusbruggetje” innaaien gemaakt van geplastificeerd binddraad bijvoorbeeld. Dat sluit de dampgaatjes naast je neus netjes af voor je je bril opzet. Het rechthoekig model past meestal beter dan…

  1. Beste Myriam
   Zou je een foto van toegepaste knooplijst kunnen laten toevoegen door Lida? Het is mij niet helemaal duidelijk.

   1. Ik kan geen foto opladen. Maar ik begrijp dat je de knopenrij (de voorkant) van een oud overhemd afknipt. Je hebt nu een band met knoopjes erop. Die kort je in en krijgt zo een knopenbandje. De elastiekjes van je mondkapje kun je nu achter de knoopjes leggen. Het geheel leg je nu om je achterhoofd. Ik hoop dat ik het zo goed heb uitgelegd, groet Lida.

 3. Goeiemorgen Lida,

  Na mijn vraag van vorige week was ik ervan overtuigd dat je al snel een artikel zou schrijven . En kijk, wat een aangename verrassing om deze zondagochtend jou stijltips te mogen lezen. Een mondmasker bedekt het grootste deel van het gezicht, terwijl een sjaal het gezicht moet accentueren. Vandaar dat je tips over de kleur en het dessin van een mondmasker zeer waardevol zijn. Ik heb ze met zeer veel aandacht gelezen en ga er absoluut rekening mee houden. Nogmaals bedankt en nog een fijne zondag.

  P.s. Myriam, je tip om een knooplijn van een overhemd te gebruiken kende ik niet. Kan ik daar ergens een foto van terugvinden om dat duidelijk te maken hoe het precies moet ?

 4. Goedemorgen Lida , ik heb net op face book een artikel geplaatst waar je ze voor 12.50 kunt kopen in allerlei kleuren van Niki Bierling onder mijn naam Hetty van Leeuwen . Wellicht ook wel handig als je het zelf niet kunt !
  Fijne dag , Hetty

 5. Mooie tips weer, ook van die knooplijst! Omdat de textielbakken niet worden geleegd, heb ik behalve kleding ook nog een mand met vodden liggen. Daar zitten ook kapotte overhemden in waar ik mondkapjes van wilde naaien, met die knopenlijst is het herbruik bijna volledig! Ik heb alle stoffen die ik voor mondkapjes wil gebruiken, al op een 60 graden cyclus gewassen. Ik ga kijken of ik “voor de mooi” nog wat restjes stof in mijn goede kleuren heb, en of die ook de “wastest” doorstaan want functionaliteit is het belangrijkst.
  Het lijkt wel of iedereen in mijn kring mondkapjes naait, ook collega’s in het buitenland. Het levert nogal wat gespreksstof op over zin en onzin, minimale aantallen per dag of reis, comfort en verkrijgbaarheid van elastiek!

Reacties zijn gesloten.