Groen met roze gaat goed samen – van hoog naar een laag kleurcontrast (2)

Het kan je bijna niet ontgaan groen is ‘hot’ dit voorjaar. En ook roze zien we opvallend veel in de kledingcollecties. En laten ze nu geweldig goed samen gaan.. Iedere vrouw kan groen met roze dragen.

Groen met roze gaat goed samen

Groen heeft zijn populariteit te danken aan de trend van ‘terug naar de natuur’. En roze geeft aan dat soms ook giftige groen iets verzachtend, iets vriendelijks. Maar hoe draag je dit groen met roze voor jouw kleurtype en kleurcontrast?

Groen met roze:

  • De ware kleur groen is het secundaire groen in de kleurencirkel. Dit groen is koel noch warm, omdat er evenveel groen als blauw in zit. Je kunt hem universeel noemen.
  • Overheerst het geel dan krijg je een warm geelgroen. Met meer blauw erbij het koelere blauwgroen. Zie mijn vorige bericht.
  • Roze is een versie van roodviolet. Dat zie je hieronder bij de kleurfamilie roodviolet. Rood met minder blauw dan in roodviolet geeft een andere kleur roze. Het zit dan op de kleurencirkel tussen rood en roodviolet in.
  • Roze kan ook warmer zijn. Als je rood mengt met wit ontstaat er bijvoorbeeld zalmroze (zie kleurencirkel). Lees meer bij warme en koele pasteltinten

Het Color Wheel is een handig hulpmiddel

Groen en roze gaan goed samen
De kleurfamilie roodviolet

Groen met roze combineren:

Roodviolet staat tegenover geelgroen in de kleurencirkel. Dit zijn de zogenaamde complementaire kleuren. En complementaire kleuren geven een hoog kleurcontrast. Roze is een versie van roodviolet. Roze met geelgroen kan dus ook een hoog kleurcontrast geven. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Door toevoeging van wit, grijs of zwart verandert een kleur en daarmee ook het kleurcontrast : 

  • Met grijs maak je niet alleen een kleur gedempter (zachter), maar ook iets neutraler.
  • Meng je wit bij een kleur dan maak je hem lichter. Als je er dan ook nog een drupje zwart (wit met zwart is grijs) toevoegt gedempter. Het contrast tussen de kleuren wordt lager, minder opvallend. Zoals je hierboven kunt zien.
  • Met zwart maak je een kleur niet alleen dieper, maar ook neutraler. Als je groen mengt met zwart krijg je een neutraal groen, zoals flessengroen (blauwgroen met zwart) en olijfgroen (geelgroen met zwart). En een neutraal met één basiskleur geeft altijd een laag kleurcontrast.
  • De zuivere (heldere) kleuren roze en groen, dus zonder bijmenging met grijs of zwart, geven wel een hoog kleurcontrast.
  • Glans maakt een kleur helderder. In een matte stof, zoals linnen, ribfluweel en wol wordt de kleur gedempter, minder intens. Zo kun je een hoog kleurcontrast afzwakken tot een meer gemiddeld kleurcontrast

 

Roze met groen

Meer lezen?

3 gedachten aan “Groen met roze gaat goed samen – van hoog naar een laag kleurcontrast (2)”

  1. Grappig, vroeger was de combinatie rood/groen absoluut uit den boze! ‘Rood met groen is boerenfatsoen’ werd er dan gezegd. Vroeger is: de jaren 50 en 60 en ook wel daarna.

  2. Ik weet ook niet beter dan dat het blauw met groen is. Blauw en groen ‘vloekten’ vroeger. Die moest je niet samen dragen. Net zoals rode kleding bij rood haar uit den boze was (zo’n mooie ouderwetse uitdrukking). En als je last van couperose had werd dat met rode kleding alleen maar opvallender. Ook niet waar, want als je de goede kleur rood draagt versterk je de rode kleur in je gezicht niet. De complementaire groen doet dat weer wel.

Reacties zijn gesloten.