Enkel in neutralen gekleed gaan – wel of niet doen

Waarom die voorkeur voor neutrale kleding. En doe jij er goed aan om enkel in neutralen gekleed te gaan. Niet altijd. Hoe ga je er dan mee om?

Enkel in neutralen gekleed gaan - wel of niet doen

Nienke reageerde op mijn vorige bericht met de vraag ‘Welk kleurtype kan goed enkel neutralen dragen, geldt dat voor het ene kleurtype meer dan voor het andere?’ Ik zou kunnen antwoorden met ‘alleen dieren kunnen dat goed’. Maar dat is flauw en ook te kort door de bocht. Nienke haar vraag is interessant genoeg om wat dieper op dit onderwerp in te gaan.

Als ik in mijn vorige bericht de indruk heb gewekt dat ik de trend ‘van top tot teen in neutralen gekleed’ aanbeveel, dan wil ik hier dat misverstand uit de wereld helpen. Iets kan een trend zijn, maar dat betekent niet dat je eraan mee moet doen.

Waar komt deze trend vandaan om enkel gekleed te gaan in neutralen? Op de eerste plaats als tegenhanger van die opvallende modekleuren. Maar ook de neiging om ons terug te trekken uit deze onrustige, hectische wereld. Als je naar binnen wilt keren heb je geen uitbundige kleuren nodig. Dan verlang je naar zachte rustige ‘kleuren’ die je een comfortabel gevoel geven.

Deze trend is niet nieuw. Vorig jaar las ik ergens (wie kan mij helpen) dat het voor vrouwen met een zeer goed gevulde portemonnee mode is voor een simpel beige truitje duizend euro neer te tellen. De kenner (lees haar directe omgeving) ziet meteen dat ze voor deze ‘eenvoudige’ outfit een vermogen heeft uitgegeven. Tegelijkertijd loopt ze voor de buitenwereld (lees minder draagkrachtigen) in dat simpele truitje niet met haar rijkdom te koop. Dat is namelijk niet chic.

Enkel in neutralen gekleed gaan heeft ook te maken met je persoonlijke stijl. Een vrouw met een creatieve stijlpersoonlijkheid zal nooit alleen in neutralen gekleed gaan. Zij houdt van opvallende kleurige dessins en sieraden. De vrouw met een elegant chique stijlpersoonlijkheid voelt zich het meest comfortabel in een outfit waarin neutrale tinten de overhand hebben. Terwijl een dramatische stijlpersoonlijkheid eerder zal kiezen voor zwart of donkerblauw dan voor camel als een neutraal.

Kwaliteit is belangrijk – Wil je in enkel in neutralen gekleed gaan dan moeten die kledingstukken ook van een zeer goede kwaliteit zijn. Niets is zo erg als een beige mantel die er na een week al verfomfaaid uitziet. En dat weten de goed gevulde portemonnees als geen ander.

Als je al een KLOA hebt gehad, lees je daarin dat je een neutraal altijd moet combineren met een basiskleur en/of een pastel. Wil je toch enkel in neutralen gekleed gaan (bijvoorbeeld in een LYCD) dan is het belangrijk dat je aandacht besteed aan je kapsel en je make-up. De lippenstift mag ook wat opvallender zijn. Want boven al dat neutraals zal de aandacht als eerste naar je gezicht gaan.

Het licht-donker contrast tussen je neutralen – Winter-en zomertypes hebben een laag kleurcontrast. Dat betekent dat het goede licht-donker contrast dominant voor hen is. Zij zullen onder een Forest Green pak dan ook een licht neutraal topje moeten dragen. Of, als het LD-contrast nog hoger moet zijn (wintertype), het diepe Eclipse combineren met een witte blouse. Maar maak je dan een interessant plaatje van jezelf?

Enkel in neutralen gekleed gaan - wel of niet doen

Enkel in neutralen gekleed gaan - wel of niet doen

Jack // Broek ook in korte maten // Instappers // Tas // Sjaal

Lente- en herfsttypes hebben doorgaans meer kleur in hun uiterlijk. Denk aan goudblond, rossig, rood of kastanjebruin haar. Een warme neutraal, zoals camel, zal dan niet meteen om ‘kleur’ vragen. Op voorwaarde dat de make-up/lippenstift wat kleur toevoegt kunnen deze kleurtypes vaak eerder enkel in neutralen gekleed gaan. Ik heb er al eens een bericht aan gewijd. Helemaal gekleed gaan in natuurtinten. Maar bedenk dat je een neutrale outfit meteen interessanter maakt als je er een kleur aan toevoegt. Jij zult beter in het geheugen blijven hangen.

V

Jas // Sjaal // Trui (vergelijkbaar) // Instappers (vergelijkbaar)

Enkel in neutralen gekleed gaan - wel of niet doen

Broek // Trui // Sjaal // Tas

Leeftijd bepaalt veel – Heeft je huid al wat aan frisheid ingeboet en/of ben je grijs dan is het belangrijk dat je ‘kleur’ dicht bij je gezicht draagt. Enkel in neutralen gekleed gaan is niet meer aan te raden.  Grijs heeft kleur nodig

Misschien ook interessant:

8 gedachten aan “Enkel in neutralen gekleed gaan – wel of niet doen”

 1. Hallo Lida,
  In het eerste deel van deze tekst bedoel je volgens mij ‘quiet luxury’, een andere term is ‘silent wealth’.

  Hartelijke groet,
  Ellen

  1. Dank je wel, Ellen! Dat is inderdaad de term. Voor mijn lezers die de term niets zegt is hier de uitleg van deze trend.

 2. Hallo Lida,

  Je bedoelt de quiet luxury trend.

  Groetjes, Roelineke

 3. Ik denk dat het dit artikel was:

  Hoe de (super)rijken zich onderscheiden met ‘stille luxe’

  In NRC van 22 februari

 4. Hallo Lida, dank weer voor je fantastische blog.
  Er zijn idd erg weinig mensen die wegkomen met ALLEEN de dominantie: gedempt/ neutraal. Mijn expertise levert meestal een combinatie met andere dominanties. (Ik geef ook kleuranalyses). Leuk je voorbeeld met de olifant en de kameel: beide worden ze gezien als heel erg rustig/ saai. Het schaap is juist weer lekker contrast rijk in ld. Mooi als voorbeeld voor een donker persoon met creme outfit:)

  1. Dankjewel, Margot! Dat schaap heeft het inderdaad begrepen, het diepe bruin van haar hoofdje komt terug in haar laarsjes. Ze weet wat visueel groeperen is. 😉

Reacties zijn gesloten.