Tijdens de Pinksterdagen met de warmte van de zon op mijn lijf, zag ik een vrouw in een witte broek voorbij komen. De vraag kwam bij mij op waarom we in ons land, zodra het zomers wordt, zo graag gekleed gaan in witte kleding.
Ik heb voor mijzelf een paar verklaringen:
- Witte kleding reflecteert de warmte meer dan donkere kleding. Niet voor niets had je in ons koloniale verleden, waar we liever niet meer aan herinnerd worden, witte tropenkleding. Maar waarom dragen vrouwen in Italië en Frankrijk, waar het toch veel warmer wordt dan bij ons in de zomer, nauwelijks witte kleding?
- Bij wit lijk je sneller bruin.
- Witte kleding doet fris aan. Wit is synoniem met ‘schoon’. In bepaalde beroepen draagt men witte kleding om uit te stralen dat er hygiënisch gewerkt wordt.
- Bij een witte broek of T-shirt kun je alle kleuren dragen.
Ik kan zo gauw geen andere verklaringen bedenken en houd mij aanbevolen voor die van jou.
Zoals een zwart voorwerp geen kleur heeft, omdat de materie van het voorwerp alle lichtstralen absorbeert, is wit geen kleur omdat op bepaalde materie alle licht gereflecteerd wordt en we daardoor geen aparte kleuren zien. Wit heeft net als geel een grote stralingskracht. Lees mijn bericht Waarom geel dikker maakt – de stralingskracht van een kleur.
Dit doet ‘wit’ met je:
- Ga je gekleed in een witte broek dan zal daar de blik van de ander als eerste naar toe getrokken worden. Wit vergroot en als je een lage balans hebt kun je een witte broek beter vermijden. Of die witte broek combineren met een top die nog meer de aandacht trekt en je bovenlichaam optisch groter laat lijken, zoals bijvoorbeeld een brede horizontale streep. Of de kleur geel, want met dezelfde stralingskracht trekt geel meer de aandacht omdat ons oog nog eerder naar kleur gaat.
- Wit dicht bij je gezicht staat alleen mooi als je helderwit oogwit hebt. Vrouwen met de kleurkarakteristiek ‘helder’ hebben helderwit oogwit. Zij kunnen uitstekend een witte blouse dragen, terwijl het oogwit van gedempte vrouwen eerder wat geler, grijzer of blauwer is. Zij zijn mooier in een off white (gebroken wit) shirtje of blouse. Of, als warme kleuren hen mooier staan, in ivoorwit of roomwit. Voor de uitleg lees mijn bericht Jouw kleur wit
Jurk met kant in off-white
- Effen witte kleding zal de rimpeltjes en oneffenheden in je huid meer doen opvallen. Dat is de reden dat je boven de veertig kritisch moet kijken of je niet beter voor het zachtere off white kunt gaan. Lees mijn bericht Een huid met een werkje vraagt om een stof met een werkje.
- Door een velletje wit papier naast een kleur te leggen wordt het gemakkelijker de kleur te zien en te omschrijven. Ook trekt ons oog eerder naar huid dan naar wit. Zo zal je huidkleur bij wit meer opvallen. Heb je bijvoorbeeld last van couperose of rosacea dan kun je beter geen spierwit dragen. Voor de uitleg lees mijn bericht Een huid met een kleur vraagt om kleur.
- Wit combineert niet met alle kleuren. Ben je een uitgesproken warm kleurtype, je eerste of tweede kleurkarakteristiek is ‘warm’, dan zal een witte broek ‘los komen te staan’ van jouw warme kleuren. Je zet dan niet een harmonieus beeld neer, je outfit is minder prettig om naar te kijken. Kijk maar eens naar schilderijen in warme kleuren, zoals die van Vincent Van Gogh toen hij in Arles verbleef. Daar vind je geen helderwit in. Vervang die witte broek door een broek in ivoorwit en je zult ontdekken dat het een mooier beeld geeft.
- Bedenk dat een echt wit kledingstuk ook afhangt van de stof. Glad katoen is echt wit, terwijl wit linnen al veel zachter aandoet.
Hallo Lida,
Ik ben een diep/koel/gedempt type, in de zomer heb ik dikwijls een witte blouse/shirt/jasje gepast maar nog nooit gedragen, ik voel me er niet in thuis. Een witte broek met iets donkers erboven lukt wel. Klopt het dat ik geen hele lichte kleur (ook geen pastel) moet dragen? ps. erg leuk die nieuwsbrieven!!
Pastels draag je altijd ergens onder. Je draagt ze dicht op je huid. Lees ook dit bericht, Joke.
Volgens mij dragen velen ook wit in de zomer als een soort ‘omarming van het lichte seizoen’. Zelf voel ik me niet zo aangetrokken tot wit en als tiener droeg ik ook in de zomer vaak al pittige of donkere kleuren (ik ben door een collega van je geanalyseerd als helder-warm-diep) en voelde me daar altijd prima bij, maar vooral van oudere dames kreeg ik daar altijd commentaar op. Ze vonden het te winters, te somber, te duister voor de zon, denk ik zo.
Dank voor je aanvulling, Angelique!